Neodolatelná přitažlivost

Pohledem ředitele

Miroslav Bobek  |  15. 07. 2011


Entomolog Vojtěch Novotný, který dlouhá léta bádá na Papui – Nové Guineji, velmi poutavě popsal třídenní návštěvu svých novoguinejských spolupracovníků v Praze. Obyvatele vesnic ztracených v pralese prý během návštěvy naší metropole zaujaly jak mnohé moderní vymoženosti, tak historické památky, katedrálu svatého Víta pochopitelně nevyjímaje. Překvapivě zdaleka největší atrakcí však pro ně byl - hroch obojživelný u nás v Tróji!

Chtělo by se poznamenat, že se tím vysvětluje, proč pražská zoo předstihla v návštěvnosti Pražský hrad, jenže tím by se setřelo pozoruhodné zjištění: totiž že hroch má pro nás, lidi, bez ohledu na naše životní zkušenosti a kulturní zázemí skutečně neodolatelnou přitažlivost.

Ano, jistěže pražský hroší samec Slávek působí také svým osobním šarmem a životním příběhem (připomeňme, že povodně v roce 2002 přežil v patře Pavilonu velkých savců; tehdy se také proslavil díky fotografiím, které ho zachytily s hlavou čnící z okna), ovšem jakýkoli hroch – a zejména mohutný samec - má zřejmě potenciál získat si zástupy příznivců.

Připadá vám to nadsazené? Nu, také jsem hrochy dlouho podceňoval. Nebýt Slávka, jeho šarmu a příběhu, nejspíš by se hroch obojživelný mezi naše celebrity, které propagujeme na billboardech, vůbec nedostal. Zdánlivě ho totiž předstihuje dlouhá řada zvířat, avšak na rozdíl od světa celebrit, politiky a médií s jejich žebříčky popularity, preferencí či sledovanosti zatím nemáme žádný reprezentativní průzkum, který nám určil jejich alespoň přibližné pořadí. Můžeme se opírat snad jen o počet sponzorů či zaslaných DMS – a ty by hrocha řadily na začátek druhé desítky.

Proti tomu ovšem stojí jednoznačný názor Novoguinejců – a rovněž velmi čerstvá zkušenost s hrošátkem, které se nedávno narodilo Slávkově nynější partnerce Marušce. Když jsme dali jeho fotografie na náš facebookový profil, jejich úspěch přinejmenším dvojnásobně předstihl všechno, co jsme v prostředí sociálních sítí dosud nabídli – včetně těch nej nej nej mláďat!

Proto jsem pevně přesvědčen o neodolatelné přitažlivosti hrochů. A co víc: věřím, že hrošátko může otřást i Karlštejnem!

Psáno pro deníky VLP


Jedním z „velvyslanců divoké přírody“ je v Zoo Praha i gorilí mládě, které se narodilo před měsícem. Dnes v 11 hodin jej zde pokřtí slavná primatoložka a ochránkyně přírody Jane Goodall. Foto Kateřina Jíšová

Podle knihy Genesis měla Noemova archa 300 stop na délku a 50 stop na šířku. Převedeno do současných jednotek měřila zhruba 135 krát 22 metrů. Vtěsnat na ni po páru, či dokonce sedmi párech každého zvířecího druhu musel být...

Mládě orangutana sumaterského, foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Další mládě! Letos jsem již potřetí oznámil narození lidoopa v Zoo Praha. Po dvou gorilách nížinných přišlo předevčírem po poledni na svět mládě orangutana sumaterského! Jde přitom o vnouče slavného a...




Přihlášení k newsletteru