Bobky od Bobka

Pohledem ředitele

Miroslav Bobek  |  25. 04. 2011


Jednoho dne to přijít muselo. Už proto, že se jmenuji Bobek.

Po nějakou dobu byly v Zoo Praha uskladněny vzorky plastových kyblíčků určených na sloní trus. Někdejší záměr jej prodávat však nevyšel kvůli námitkám veterinářů - a mezitím nás předstihla Vídeň. Škoda…

Zahájení prodeje sloního trusu. Foto (c) Tomáš Adamec

Důvod k veterinárním výhradám však pominul a od soboty 23. dubna jsme o tuto velmi neobvyklou položku rozšířili náš sortiment suvenýrů.  Ano, i přes jeho nezpochybnitelnou kvalitu berme, prosím, sloní trus ze Zoo Praha spíše jako suvenýr či jako vtipný dárek pro pěstitele a zahrádkáře, než jako zázračný elixír, který nafoukne rajčata do objemu melounů a hrušky do velikosti ananasů - a to navzdory skutečnosti, že právě taková hruška je s nadsázkou vyobrazena na našich billboardech.

Ještě než jsme začali prodávat, vzbudil náš plán značný zájem. Ten lze dokumentovat třeba i slogany, které vymýšleli naši facebookoví přátelé:

Zahradu i pole kus pohnojí ti sloní trus!

Sloní bobek na záhonek!  

Chceš zúrodnit zahrádku? Přidej sloní hromádku!

Chceš-li býti EKO, kup si aspoň deko!

Kyblíčky v ceně 70 Kč obsahují zhruba půldruhého kilogramu sloního trusu a nesou na sobě označení Sloní trus ze Zoo Praha. Trochu teď lituji, že jsem si v zoo neprosadil používání značky Bobek´s Original, kterou mi vymyslel jistý velmi známý ekonom (ano, Miroslav Zámečník:-) a která by možná ještě lépe podtrhla fakt, že jde do značné míry o vtip.  Ale na druhé straně, nic se nemá přehánět.

Zájem o neobvyklé hnojivo je prozatím veliký a naše víkendová produkce 100 balení denně se bez problémů prodává. Přihlásil se nám už také první internetový prodejce, a tak začínáme pomalu uvažovat nejen o rozšíření prodeje sloního trusu, ale také o tom, že na trh uvedeme ještě Africkou a Asijskou směs trusu kopytníků ze Zoo Praha. Koneckonců, naši tři sloni vyprodukují denně téměř půl tuny trusu - a kopytníci jistě dvojnásobek.

I kdyby však zájem o trus třeba hned příští víkend pominul (což se, myslím, nestane), stálo to za to. Média – včetně zahraničních – se předháněla, aby na začátku naší hlavní sezóny přinesla zprávu o nejčerstvější novince Zoo Praha. Pochopitelně, že ve spojení se jménem ředitele... Ale proč ne. S tím jsme přece počítali, a tak jsem první prodané kbelíky i podepisoval. Bobky od Bobka.

Jediné, co mě na tom všem trochu mrzí je, že jsme byli odmítnuti s žádostí o udělení značky Czech made. Beru to jako velkou křivdu vůči našim dávno naturalizovaným indickým slonům.

Psáno pro pražskou mutaci Sedmičky.

P.S.: A to je původ jména Bobek úplně jiný, než si všichni myslí!

Bobky od Bobka


Jedním z „velvyslanců divoké přírody“ je v Zoo Praha i gorilí mládě, které se narodilo před měsícem. Dnes v 11 hodin jej zde pokřtí slavná primatoložka a ochránkyně přírody Jane Goodall. Foto Kateřina Jíšová

Podle knihy Genesis měla Noemova archa 300 stop na délku a 50 stop na šířku. Převedeno do současných jednotek měřila zhruba 135 krát 22 metrů. Vtěsnat na ni po páru, či dokonce sedmi párech každého zvířecího druhu musel být...

Mládě orangutana sumaterského, foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Další mládě! Letos jsem již potřetí oznámil narození lidoopa v Zoo Praha. Po dvou gorilách nížinných přišlo předevčírem po poledni na svět mládě orangutana sumaterského! Jde přitom o vnouče slavného a...




Přihlášení k newsletteru