Guinevra a Diana

Pohledem ředitele

Miroslav Bobek  |  17. 02. 2011


Žirafy nám dělají radost. Přicházejí od nich samé dobré zprávy.

Loni jsem se dokonce během jediného dne dozvěděl o březosti hned dvou z nich - Guinevry a Diany. Že je v očekávání Guinevra, oznámil kurátor. O Dianě to rozhlásili chovatelé.

Guinevru a Dianu jsme pak sledovali paralelně. Dělalo to dojem, jako by obě nastávající žirafí matky byly jednovaječná dvojčata. Průběh jejich březosti byl naprosto stejný a dokonce se zdálo, že porodí v téměř stejném termínu.

Porodily v tentýž den! A co víc: dokonce i ve stejnou hodinu a minutu.

Guinevra a Diana jsou totiž dvě různá jména pro jednu a tutéž žirafu.

Jménem Guinevra byla kdysi za přítomnosti médií slavnostně pokřtěna svým kmotrem. Jméno Diana jí už předtím – bezprostředně po narození - dali chovatelé.

Se jmény zvířat je to v zoo tak, že chovatelé nechávají jejich volbu na celebritách či na veřejnosti, anebo si je vybírají sami – a pak se může stát, že tentýž jedinec má jména dvě. Jedno od chovatelů a druhé od kmotra či kmotry.

Pokud jde o žirafy, je v Zoo Praha zvykem, že mládě dostává od chovatelů jméno, které je v kalendáři v třítýdenním intervalukolem jeho narození.

Říkám si, jestli bychom tento zvyk neměli začít respektovat. Budoucí kmotři a kmotry žiraf by to snad pochopili… Nebo oficializovat obě jména? Že bychom měli Dianu Guinevru?

Je to těžké rozhodování… Jisté však je, že paralelní používání dvou jmen dělá jenom zmatky a postupně by mělo vymizet. Ať víme, kdo nám udělal radost! Jestli kupříkladu Diana – anebo Diana Guinevra…

 

 

Psáno pro pražskou mutaci týdeníku Sedmička 


Jedním z „velvyslanců divoké přírody“ je v Zoo Praha i gorilí mládě, které se narodilo před měsícem. Dnes v 11 hodin jej zde pokřtí slavná primatoložka a ochránkyně přírody Jane Goodall. Foto Kateřina Jíšová

Podle knihy Genesis měla Noemova archa 300 stop na délku a 50 stop na šířku. Převedeno do současných jednotek měřila zhruba 135 krát 22 metrů. Vtěsnat na ni po páru, či dokonce sedmi párech každého zvířecího druhu musel být...

Mládě orangutana sumaterského, foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Další mládě! Letos jsem již potřetí oznámil narození lidoopa v Zoo Praha. Po dvou gorilách nížinných přišlo předevčírem po poledni na svět mládě orangutana sumaterského! Jde přitom o vnouče slavného a...




Přihlášení k newsletteru