Jak to bylo v neděli, 4. dubna 2004

Ostatní články

13. 04. 2004


Reportáž

Je neděle, 4. dubna, a navzdory nepříznivé předpovědi počasí svítí sluníčko. Pražská zoo se na tento den vyšperkovala, protože se koná slavnostní zahájení 73. sezony.

Celá neděle se odehrává ve znamení Orientu. Už od 10 hodin mohou děti i dospělí soutěžit v dovednostech, jako je vázání turbanu, nošení nádob na hlavě, točení s obručí, velbloudí mimochod, gepardí sprint nebo opičí postřeh.

V bohatém programu nesmějí chybět orientální tanečnice, které své umění předváděly hned na dvou pódiích. V protikladu k jejich křehké kráse stáli členové skupiny historického šermu, kteří na prostorné louce sváděli bitvu mezi křižáky a Saracény. Přestávky vyplňoval žonglér s ohněm a škola šermování a žonglování (pochopitelně s méně nebezpečnými předměty, než je živý oheň).

Přesně v poledne byl v rámci dne otevřen pavilon Sečuán. Přestřižení pásky se ujali operní pěvkyně Feng-jün Song, herečka Bára Hrzánová, herec Radek Holub a radní dr. Miloš Gregar. Paní Song, která mluví velmi dobře česky, nejen zazpívala, ale také prozradila, že právě ptáci ji uchvacují, a proto se rozhodla programu aktivně zúčastnit. Mimochodem, příjmení Song nemá sice s tématem dne nic společného, protože je v Číně stejně běžné jako u nás Novák, ale zato Feng znamená Fénixe a jün oblaka. Radek Holub sice vyjádřil lehké zklamání nad tím, že v pavilonu nežijí holubi, nýbrž „jen“ hrdličky, nicméně se i se svou ženou s nadšením ujal role patrona pavilonu. Přinesli dokonce pro jeho ptačí obyvatele něco dobrého a hned své dárky předali kurátorovi dr. Pithartovi.

Do výčtu událostí ještě patří škola hieroglyfů, která se konala na terase Afrického domu a setkala se s obrovským zájmem, a krátká přehlídka psů plemene saluka. Zapomenout nesmíme ani na tombolu. Lístky si návštěvníci kupovali po celý den a při slosování ve 13.00 a 17.00 hodin pak vyhrávali například roční vstupenky do pražské zoo, knížky, hrnky, plyšové hračky a spoustu dalších cen. Některé poskytla i Pražská botanická zahrada.

O tom, že se zahájení sezony skutečně povedlo, svědčí více než 9000 návštěvníků, kteří v tento den přišli.

Jak to bylo v neděli, 4. dubna 2004


Orangutan sumaterský. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Hlavní sezóna Zoo Praha je oficiálně zahájena a spolu s ní se množí dotazy veřejnosti: Kdy je nejlepší do zoo vyrazit? Jak se vyhnout frontě u pokladny? Dají se využít nějaké slevy? Na tyto i na další otázky proto odpovídáme v...

Kámen s petroglyfy v oblasti Velká Gobi B. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Kámen umístěný v expozici Gobi vedle výběhu koní Převalského je vyzdobený petroglyfy znázorňujícími kozorožce a další tvory či objekty. Jde o repliku skutečného kamene z Mongolska, který v roce 2022 objevil ředitel pražské zoo...




Přihlášení k newsletteru



Konzole ladění chyb Joomla!

Sezení

Informace o profilu

Využití paměti

Dotazy do databáze