Představili jsme vítězný návrh pavilonu Amazonie

Novinky u zvířat

30. 11. 2012


Pátek 30. listopadu 2012

Kapustňáci se stanou jedním z největších lákadel zoo. Foto: Doug Perrine/naturepl.comNa 30 architektonických ateliérů se zúčastnilo soutěže o návrh rekonstrukce starého Pavilonu velkých savců na pavilon Amazonie, ve kterém najdou domov například kapustňáci nebo jaguáři. Všechny soutěžní návrhy lze až do16. prosince, vždy od 10 do 16 hodin, zhlédnout v konírně Trojského zámku.

„Rozhodli jsme starý sloninec, otevřený na počátku 70. let, nelikvidovat. Jeho komplexní rekonstrukcí chceme vytvořit prostory, které představí Amazonii v celé její bohatosti. Plánujeme, že návštěvníci zde uvidí například kajmany, jaguáry nebo mravenečníky; vůbec největším lákadlem by se však měla stát nádrž s kapustňáky,“ uvádí k záměru ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. „Půjde o největší projekt následujících let a jeho realizace se samozřejmě neobejde bez zásadní podpory hlavního města.“

Otevřenou architektonickou soutěž o návrh rekonstrukce Pavilonu velkých savců na Amazonii vypsala Zoo Praha ve spolupráci s Českou komorou architektů na počátku letošního roku. Návrhy předložilo 28 architektonických ateliérů. V druhém kole soutěže vyzvala porota 5 účastníků soutěže, aby své návrhy zpracovali do hlubších podrobností. V soutěži posléze zvítězil architektonický ateliér Len+K, jehož návrh shledala porota natolik přesahujícím návrhy ostatní, že se rozhodla neudělit druhé místo.

Vítěný návrh, (c) architektonický ateliér Len+K

Vítěný návrh, © architektonický ateliér Len+K

Harmonogram prací je na základě koncepce rozvoje Zoo Praha, kterou v létě doporučila realizovat Rada hl. m. Prahy, naplánován tak, že v letech 2013 a 2014 proběhne přípravná fáze a budou získána potřebná povolení, koncem roku 2014 budou zahájeny přípravné práce a v průběhu let 2015 až 2017 se počítá s vlastní výstavbou.

Spolu s přestavbou starého „slonince“ se promění i tzv. bažantnice. Amazonie tak plynule naváže na už existující expozici jihoamerických tučňáků Humboldtových. Ve vstupní části se návštěvníci seznámí s tapíry, tayrami či vřešťany. V samotném pavilonu budou návštěvníky čekat anakondy, trnuchy, piraně, drápkaté opice, kajmani, kolibříci a především kapustňáci a jaguáři v místech současné stáje slonů. Díky rozčlenění do pater se návštěvníci projdou amazonským pralesem od dna řek až po koruny stromů.

Záměr počítá také se zastřešením nynějšího sloního výběhu. V něm najdou na ostrovech i v říčkách domov zvláštní opice uakari, mravenečníci, vydry nebo nejrůznější ptáci poletující volně kolem přiléhající restaurace s výhledem do pralesa.

Areál uzavřou velké venkovní výběhy pro jaguáry a pekari, které vzniknou na ploše současného výběhu pro sloního samce a hrochy. Pestrost živočichů, které amazonský pavilon představí, je v evropském měřítku unikátní.

Střešní konstrukce pavilonu díky důmyslnému řešení zaroste přirozenou vegetací, pavilon proto nebude nijak narušovat přírodní ráz zoo.   

Koncepce rozvoje počítá také už příští rok s výstavbou restaurace v horní části zoo a dostavbou unikátního pavilonu velemloků. Ve výhledu příštích let je počítáno se zcela novou expozicí pro velké papoušky včetně nejvzácnějších arů Learových.

Představili jsme vítězný návrh pavilonu Amazonie


Aleut (vlevo) a Gregor (vpravo) se narodili 2. prosince 2010 v norimberské zoologické zahradě samci Felixovi a samici Veře a od roku 2013 žili v Zoo Varšava v Polsku. Ačkoliv dnes jsou již dospělí, stále jsou velmi hraví a jakožto dvojčata k sobě mají blízký vztah. Foto Petr Hamerník, Zoo Praha

Do Zoo Praha včera večer dorazili dva lední medvědi ze Zoo Varšava. Třináctiletá dvojčata Gregor a Aleut přicestovala do Prahy na základě doporučení evropské koordinátorky chovu tohoto druhu. Její rozhodnutí navazuje na březnový...

Samice orangutana sumaterského Diri se svým dnes narozeným mládětem zatím neznámého pohlaví. Mládě už pije mateřské mléko a podle prvních pozorování je vitální. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

V Zoo Praha se dnes krátce po poledni narodil orangutan sumaterský. Jde o první mládě 11leté samice Diri, která přišla na svět rovněž v pražské zoo. Otcem je 22letý samec Pagy. Mládě je podle prvních pozorování vitální a...




Přihlášení k newsletteru