Pelikáni pro královnu

Novinky u zvířat

28. 11. 2012


Středa 28. listopadu 2012

Mladý samec pelikána bílého. Světlou barvu získá až v dospělosti. Foto: Tomáš Adamec, Zoo PrahaTrojice mláďat pelikána bílého, která se v pražské zoo vylíhla letos na jaře, už brzy odcestuje do Londýna. Těšit budou i královnu Alžbětu II.

„Spolupráce s královským palácem je pro nás samozřejmě velkou ctí, a to tím spíše, že už má svou tradici,“ uvedl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. „Od poloviny devadesátých let těšilo britskou královnu i miliony turistů, kteří Londýn navštívili, už šest pražských pelikánů."

Dvě samičky a jeden samec, kteří putují do londýnského St. James´s Parku,  se vylíhli v dubnu a červenci v Zoo Praha. Jsou to sourozenci, jejich rodiče, samice Oranžová a samec Zelenej, se vylíhli v roce 1991 v Praze a byli druhým a třetím mládětem, která se zde historicky podařilo odchovat.

Pelikán bílý patří mezi veslonohé. Jeho nohy jsou uzpůsobené pro plavání a mají skutečně tvar připomínající veslo. Snad každý si pelikána pamatuje podle jeho zvláštního zobáku – obrovitý kožovitý vak pod dolní čelistí slouží jako podběrák. Jakmile pelikán rybu polapí, okamžitě vylije všechnu vodu a rybu rychle polyká – s nákladem až 12 litrů vody, které se do vody vejdou, by nedovedl vzlétnout. Hrozilo by také protržení vaku. Ve velkém horku pelikán vak vyvěsí a třepe jím, případně jej namáčí, takže funguje jako orgán k regulaci teploty. V době námluv je pelikán bílý světle růžový. V Zoo Praha se již podařilo odchovat přes 120 mláďat, chováme také pelikány kadeřavé a skvrnozobé.

Jedna z mladých samic, která brzy zamíří do Londýna. Foto: Tomáš Adamec, Zoo Praha

Jedna z mladých samic, která brzy zamíří do Londýna. Foto: Tomáš Adamec, Zoo Praha

Mobi pozoruje svět ze hřbetu své matky Duni. Ta se projevuje jako velmi hravý rodič, ale současně velmi obezřetný. Ačkoliv návštěvníkům svou Mobi každý den ukazuje, žádné další gorile dceru zatím nepůjčila. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Dvouměsíční samička gorily nížinné Mobi v Zoo Praha se živě zajímá o své okolí. V posledních dnech k tomu přispěla lepší fixace hlavy, a tak už gorilí kojenec cíleně reaguje na všelijaké podněty. Stále více se rozhlíží,...

Mládě ježury před prvním velkým veterinárním zákrokem loni na podzim. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Mládě ježury australské, které se vylíhlo přibližně v polovině prosince 2022, bohužel letos v lednu podlehlo akutní bakteriální infekci.




Přihlášení k newsletteru