Rypoši obří se zabydlují v Zoo Praha

Novinky u zvířat

20. 11. 2012


Malá očka, sametově hebká srst a především obrovské bílé zuby, které stále trčí ven z tlamy. To je několik věcí, které charakterizují nejnovějšího obyvatele zoo, podivuhodného rypoše obřího.

Rypoš obří, foto (c) Tomáš Adamec, Zoo Praha „Rypoši patří v zoologických zahradách k velmi neobvyklým chovancům, jsou totiž velice citliví na otřesy, a tak pro ně není snadné vybudovat vhodnou expozici,“  vysvětluje kurátor savců Pavel Brandl. Kromě izolace od okolního ruchu je nutné v expozici držet také stálou teplotu nad 27 stupňů a vlhkost vzduchu kolem 55 %.

Zoo Praha připravila expozici pro rypoše s největší pečlivostí. Samotnou nádrž v níž rypoši žijí, odděluje od návštěvníků dvojité sklo tlumící hluk. Speciálně odvětrávaná nádrž stojí na pěnové podložce, která ji dokonale izoluje od okolních otřesů. Před těmi je chráněna i podlaha přípravny, v níž se rypoší domov nachází.

Reakce na otřesy je pro rypoše životně nutná. Vzhledem k podzemnímu způsobu života mají docela slabé zakrnělé oči a musí tak reagovat právě na podněty ve formě otřesů. Chvěje-li se okolní půda, blíží se nebezpečí a je třeba se urychleně ukrýt. Otřesy využívají rypoši i při komunikaci v rámci skupiny, v takovém případě své sdělení bubnují hlavou.

Zoo Praha je v současnosti jednou ze tří zoo v Evropě, která rypoše obří chová. V současnosti mohou návštěvníci obdivovat tři samice, vbrzku by je však měl doplnit také samec. Rypoš obří se může dožít i více než deseti let, tedy věku mezi podobnými tvory neobyčejně vysokého. Zvířata jakoby nestárla. I proto jsou častým objektem bádání vědců, kteří jejich výzkumem mohou obohatit i humánní medicínu.

Rypoš obří, foto (c) Tomáš Adamec, Zoo Praha

Rypoš obří, foto (c) Tomáš Adamec, Zoo Praha

Rypoši obří obývají pavilon Afrika zblízka, který návštěvníkům představuje raritní živočichy z nejrůznějších prostředí černého kontinentu.

Rypoši jsou většinou společenští hlodavci žijící v podzemních systémech chodeb. Životu pod zemí jsou skvěle přizpůsobeni, některým druhům docela zakrněly oči, tělo je válcovité a velké dopředu trčící zuby pomáhají razit tunely v půdě. Rypoš obří patří mezi vůbec největší druhy – samci mohou velikostí dostihnout i morče domácí. V přírodě se rypoš obří v poměrně hojných počtech vyskytuje na území Malawi, Angoly a Konga. Protože dokážou žít i v zemědělsky využívané krajině, ohrožuje je především lov pro maso.

20. listopadu 2012
 

Samice orangutana sumaterského Diri se svým dnes narozeným mládětem zatím neznámého pohlaví. Mládě už pije mateřské mléko a podle prvních pozorování je vitální. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

V Zoo Praha se dnes krátce po poledni narodil orangutan sumaterský. Jde o první mládě 11leté samice Diri, která přišla na svět rovněž v pražské zoo. Otcem je 22letý samec Pagy. Mládě je podle prvních pozorování vitální a...

Samice gorily nížinné Duni ve venkovním výběhu Rezervace Dja se svou dcerou Mobi, které budou zítra přesně čtyři měsíce. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Osmičlenná gorilí tlupa v Rezervaci Dja tento týden navštívila venkovní výběh poprvé s oběma mláďaty. Pod širým nebem už se pasou i žirafy, zebry či antilopy ve velkém africkém výběhu, hroši se střídavě sluní a koupou v...




Přihlášení k newsletteru