Mládě ketupy malajské

Novinky u zvířat

11. 10. 2012


Evropský unikát

 Mládě ketupy malajské. Foto (c) Antonín Vaidl, Zoo PrahaV pražské zoologické zahradě se vylíhlo mládě ketupy malajské. Zoo Praha je jediná zahrada v celé Evropě, která tuto asijskou sovu dokáže rozmnožit. Mládě, které přišlo na svět počátkem tohoto týdne, je již třetím potomkem pražského chovného páru.

Samice ketupy snáší jedno bílé vejce, na kterém sedí 35 dní. „Mládě se vylíhlo počátkem týdne ve vnitřních ubikacích. Zhruba za měsíc zjistíme, jakého je pohlaví,“ uvedl kurátor ptáků Zoo Praha Antonín Vaidl.

Dospělá ketupa malajská s mládětem. Foto (c) Antonín Vaidl, Zoo PrahaKetupa malajská se na první pohled podobá výru; je ale štíhlejší a nemá opeřené běháky. Její odchov v zoologických zahradách je náročný, protože ji není snadné stimulovat k hnízdění.

„Našim ketupám navozujeme přirozený cyklus, jaký prožívají ve volné přírodě. Zavlhčujeme jim ubikaci a krmíme je rybami, čímž jim evokujeme období dešťů a hojnosti, po kterém běžně následuje období hnízdění,“ popsal strategii úspěšného chovu Vaidl.

V pražské zoo jsou ketupy k vidění od roku 2002, kdy zahrada získala pár těchto sov z Myanmaru. První mládě se páru vylíhlo v lednu 2009. Byla to samička, která zůstala v Praze a společně se samcem ze Singapuru nyní tvoří druhý, záložní pár.

Ketupy patří mezi takzvané rybí sovy – žijí v povodí řek, kde loví hlavně vodní živočichy od ryb po kraby. Při lovu přelétají pomalu nad hladinou a chytají kořist pomocí dlouhých prstů. Na jejich spodní straně mají rohovinové lišty a trnité šupiny, aby jim ryby nevyklouzly. Někdy také procházejí mělčinou a loví potravu zobákem.

 

15. října 2012


Samice orangutana sumaterského Diri se svým dnes narozeným mládětem zatím neznámého pohlaví. Mládě už pije mateřské mléko a podle prvních pozorování je vitální. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

V Zoo Praha se dnes krátce po poledni narodil orangutan sumaterský. Jde o první mládě 11leté samice Diri, která přišla na svět rovněž v pražské zoo. Otcem je 22letý samec Pagy. Mládě je podle prvních pozorování vitální a...

Samice gorily nížinné Duni ve venkovním výběhu Rezervace Dja se svou dcerou Mobi, které budou zítra přesně čtyři měsíce. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Osmičlenná gorilí tlupa v Rezervaci Dja tento týden navštívila venkovní výběh poprvé s oběma mláďaty. Pod širým nebem už se pasou i žirafy, zebry či antilopy ve velkém africkém výběhu, hroši se střídavě sluní a koupou v...




Přihlášení k newsletteru