Mládě ketupy malajské

Novinky u zvířat

11. 10. 2012


Evropský unikát

 Mládě ketupy malajské. Foto (c) Antonín Vaidl, Zoo Praha Mládě ketupy malajské. Foto (c) Antonín Vaidl, Zoo PrahaV pražské zoologické zahradě se vylíhlo mládě ketupy malajské. Zoo Praha je jediná zahrada v celé Evropě, která tuto asijskou sovu dokáže rozmnožit. Mládě, které přišlo na svět počátkem tohoto týdne, je již třetím potomkem pražského chovného páru.

Samice ketupy snáší jedno bílé vejce, na kterém sedí 35 dní. „Mládě se vylíhlo počátkem týdne ve vnitřních ubikacích. Zhruba za měsíc zjistíme, jakého je pohlaví,“ uvedl kurátor ptáků Zoo Praha Antonín Vaidl.

Dospělá ketupa malajská s mládětem. Foto (c) Antonín Vaidl, Zoo PrahaKetupa malajská se na první pohled podobá výru; je ale štíhlejší a nemá opeřené běháky. Její odchov v zoologických zahradách je náročný, protože ji není snadné stimulovat k hnízdění.

„Našim ketupám navozujeme přirozený cyklus, jaký prožívají ve volné přírodě. Zavlhčujeme jim ubikaci a krmíme je rybami, čímž jim evokujeme období dešťů a hojnosti, po kterém běžně následuje období hnízdění,“ popsal strategii úspěšného chovu Vaidl.

V pražské zoo jsou ketupy k vidění od roku 2002, kdy zahrada získala pár těchto sov z Myanmaru. První mládě se páru vylíhlo v lednu 2009. Byla to samička, která zůstala v Praze a společně se samcem ze Singapuru nyní tvoří druhý, záložní pár.

Ketupy patří mezi takzvané rybí sovy – žijí v povodí řek, kde loví hlavně vodní živočichy od ryb po kraby. Při lovu přelétají pomalu nad hladinou a chytají kořist pomocí dlouhých prstů. Na jejich spodní straně mají rohovinové lišty a trnité šupiny, aby jim ryby nevyklouzly. Někdy také procházejí mělčinou a loví potravu zobákem.

 

15. října 2012


Obě slůňata při první, „zkušební“ procházce v travnatém výběhu Údolí slonů v úterý po poledni. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha.

Samička slona indického, která přišla na svět v sobotu 9. května, se tento týden poprvé podívala i do venkovního výběhu Údolí slonů. Skupinu samic s mláďaty budou moci návštěvníci sledovat venku za dobrého počasí...

Do sloního stáda v Zoo Praha přibyla letos na jaře hned dvě mláďata. Starší samička se narodila 27. března, mladší 9. května. Celá skupina tak nyní čítá již devět členů. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha.

Sloní samičky, z nichž první se narodila koncem března a druhá v sobotu, bývají často bok po boku a vzájemně se dotýkají choboty. Obě jsou velmi vitální a pravidelně pijí mléko od svých matek. V závislosti na počasí je...




Přihlášení k newsletteru



ZOOPRAHA.CZ

Návštěvní kniha

Kontakt

  • Zoologická zahrada hl. m. Prahy
    U Trojského zámku 120/3
    171 00 Praha 7

    Tel.: +420 296 112 230
    Datová schránka ID: es6fem5
    e-mail: pr@zoopraha.cz

Press

Reklama a marketing

Partneři Zoo Praha

Ostatní