Návrat divokých koní 2012

Novinky u zvířat

28. 06. 2012


Další transport "převaláků" do Mongolska

Po loňském úspěšném transportu čtyř koní Převalského do mongolského Khomiin Talu letos čeká Zoo Praha nemenší výzva: přeprava čtyř klisen do národního parku Gobi B. Armádní letoun s koňmi bude tentokrát přistávat na nezpevněné ploše letiště v Bulganu na jihozápadě Mongolska a následovat bude pozemní transport.

„Jsem nesmírně rád, že Zoo Praha převzala v projektech reintrodukce koní Převalského iniciativu a že naplňuje odkaz profesora Zdeňka Veselovského a všech, kdo se v minulém století zasloužili o záchranu tohoto živočišného druhu,“ uvedl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Skupina „pražských“ klisen s hříbaty a s hřebcem Bo v mongolské rezervaci Khomiin Tal. Foto (c) Marián Polák, Zoo Praha.

Skupina „pražských“ klisen s hříbaty a s hřebcem Bo v mongolské rezervaci Khomiin Tal. Foto (c) Marián Polák, Zoo Praha.

Pro cestu do Mongolska byly vybrány klisny Anežka, Greta, Xara a Spela, které se v současné době připravují na transport ve stanici v Dolním Dobřejově.

K přepravě koní a čtyř členů jejich doprovodu bude použit vojenský dopravní letoun CASA C–295M z 24. základny dopravního letectva Armády ČR v Praze Kbelích. Odlet letounu je naplánován na 16. července. O den později by měl stroj přistát v Bulganu a 18. července budou koně vypuštěni z transportních beden do aklimatizační obory v Gobi B.

Gobi B se rozkládá na 9000 km2 mongolské stepi a pouště. Národním parkem byl vyhlášen v roce 1975, v roce 1991 se stal biosférickou rezervací. Pro historii koní převalského má Gobi B jedinečný význam. Právě odtud se koně Převalského dostali na začátku 20. století do Evropy a právě zde byl koncem 60. let 19. století spatřen poslední divoký kůň. A zde se také nyní nachází těžiště snah o návrat „převaláků“ do volné přírody. Příchod čtyř nepříbuzných zvířat z Evropy představuje důležitý krok pro zdravý rozvoj tamní populace.

Méně nápadné, avšak velmi významné je i další působení Zoo Praha v západním Mongolsku: z prostředků České rozvojové agentury přispívá zoo jak k lepšímu fungování národního parku Gobi B, tak ke zvýšení životní úrovně obyvatel, kteří v okolí parku žijí. V národním parku vystavěla pražská zoo například domky pro rangery, seníky na seno pro koně a zakoupila pro strážce dva terénní vozy. V těchto dnech zahajuje rekonstrukci budovy nemocnice pro vesnické obyvatelstvo.

Aktuality o letošní přepravě koní do Mongolska lze sledovat na facebookovém profilu www.facebook.com/prevalaci. Na tomtéž profilu Zoo Praha zveřejňuje informace i o skupině koní přepravených do Mongolska v loňském roce. Čerstvou novinkou je radostná zpráva, že jak klisna Cassovia, tak i klisna Lima porodily zdravá hříbata.

 

Projekt Návrat divokých koní můžete podpořit i Vy poukázáním libovolné částky na sbírkové konto Pomáháme jim přežít, č. ú. 43 – 680 466 0247 / 0100 (k platbě, prosím, uveďte variabilní symbol 200 a do zprávy příjemci vepište slovo Návrat).

Další možností je zaslání dárcovské SMS ve tvaru DMS PREVALACIMONGOLSKO na telefonní číslo 87 777 (cena DMS je 30 Kč, z nich 27 Kč je určeno na záchranu koní Převalského), případně ve tvaru DMS ROK PREVALACIMONGOLSKO (v tomto případě je DMS v ceně 30 Kč odesílána jednou za měsíc po dobu jednoho roku).

V našem snažení nám však pomůžete i návštěvou Zoo Praha a nákupem suvenýrů ve stáncích označených heslem Pomáháme jim přežít.

 

 

27. června 2012

Samice orangutana sumaterského Diri se svým dnes narozeným mládětem zatím neznámého pohlaví. Mládě už pije mateřské mléko a podle prvních pozorování je vitální. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

V Zoo Praha se dnes krátce po poledni narodil orangutan sumaterský. Jde o první mládě 11leté samice Diri, která přišla na svět rovněž v pražské zoo. Otcem je 22letý samec Pagy. Mládě je podle prvních pozorování vitální a...

Samice gorily nížinné Duni ve venkovním výběhu Rezervace Dja se svou dcerou Mobi, které budou zítra přesně čtyři měsíce. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Osmičlenná gorilí tlupa v Rezervaci Dja tento týden navštívila venkovní výběh poprvé s oběma mláďaty. Pod širým nebem už se pasou i žirafy, zebry či antilopy ve velkém africkém výběhu, hroši se střídavě sluní a koupou v...




Přihlášení k newsletteru