O slony po stěhování nepřijdete!

Novinky u zvířat

26. 04. 2012


Duben 2012 - sloni jsou v novém, již brzy se objeví ve výběhu

Gulab v novém domově. Foto: Tomáš Adamec, Zoo PrahaPražští sloni se 24. a 25. dubna 2012 přestěhovali do nového pavilonu v horní části zoo. Nyní si v novém domově musí zvyknout a naučit se ho využívat. Toto přivykání potrvá asi 14 dní. Okamžitě poté začnou sloni využívat již dokončený výběh pro sloní samce, který dočasně opatříme vyhlídkou, na níž bude přítomen průvodce. Ten vám poskytne všechny informace o režimu v novém pavilonu a jeho výstavbě, zajímavosti ze života pražských slonů i cokoli dalšího, co vás o těchto zvířatech bude zajímat.

 

 

V následujících odstavcích vám představíme plánované události následujících měsíců. 

  • Důvodem, proč jsme naše slony přestěhovali do nového pavilonu již nyní, je to, aby si zvykli jak na nové prostředí, tak na nové členy skupiny, které už z kapacitních důvodů nebylo možné nastěhovat do starého Pavilonu velkých savců. Jak se ukazuje pár dnů po přesunu, sloni si zvykají podivuhodně rychle. Zejména nejstarší Gulab je ale stále nejistá a tento "čas k dobru" jí jistě jenom prospěje stejně jako ostatním...
  • V květnu do pavilonu přibudou dvě samice z Rotterdamu; až se aklimatizují, začnou vycházet ven společně s našimi slony.
  • Návštěvníci rozhodně nepřijdou o možnost vidět naše slony až do otevření celého komplexu; již od května je bude možné pozorovat ve výběhu, a to z vyhlídky, kterou zřídíme poblíž expozic sov. Doba pobytu slonů ve venkovním výběhu bude samozřejmě záležet na ročním období a počasí. V létě by se venku měli obvykle pohybovat od 10 do 18.30 hodin, tedy téměř po celou otevírací dobu areálu zoo. U vyhlídky budou k dispozici průvodci, kteří budou návštěvníky informovat o stavbě nového slonince a o možnostech spatřit slony v tomto předchodném období.
  • Další posun nastane 28. září, tedy v den výroční slavnosti zoo. V tento den bude jednak zpřístupněna visutá lávka, která zájemce dovede až k vyhlídce nabízející pohled přímo do nového pavilonu slonů, jednak zahájen internetový přenos z kamer umístěných v interiéru nového slonince. Lávka vedoucí do slonince bude následně návštěvníkům přístupná jeden den v týdnu – důvodem omezeného přístupu je probíhající stavba venkovních expozic slonů.
  • Od jara 2013 bude pro návštěvníky zprovozněn celý komplex expozic slonů, hrochů a antilop, s tím, že slony bude možné pozorovat především v jejich přirozeném prostředí ve venkovních expozicích; do neexpozičního pavilonu bude možné i nadále nahlížet z vyhlídky, a to neomezeně.

Podívejte se, jak probíhá stavba komplexu expozic pro slony, hrochy a antilopy!

Rotterdamská slonice Donna se svoji dcerou Tanyou ještě v Holandsku. Do Prahy dorazí v květnu. Foto: Khalil Baalbaki


V Rezervaci Dja se letos narodilo už druhé gorilí mládě! Foto: Oliver Le Que, Zoo Praha

Svého pátého potomka přivedla na svět samice gorily nížinné Kijivu v pátek 12. dubna po půl jedné v noci. Mládě začalo krátce po porodu pít a zkušená matka o něj velmi dobře pečuje. 

Mládě rybožravé sovy ketupy Pelovy je ve věku tří měsíců dobře pozorovatelné ve voliéře u Pavilonu tučňáků. Foto Petr Hamerník, Zoo Praha

Zoo Praha právě odchovává mládě rybožravé sovy ketupy Pelovy. Vylíhlo se zde na začátku letošního roku a po počátečních výkyvech v hmotnosti i občasné neochotě přijímat potravu je nyní ptáče vitální a prospívá. Zoo Praha...




Přihlášení k newsletteru