Orlosup v Zoo Praha adoptoval další mládě

Novinky u zvířat

01. 03. 2012


Vzácný dravec dostal šanci na život

Dospělý orlosup bradatý. Foto: Jana Ptačinská JirátováTýdenní mládě orlosupa bradatého přicestovalo do pražské zoo za adoptivními rodiči. Dospělý samec orlosupa mládě přijal v klidu a začal ho hned zahřívat. Pokud se odchov pod náhradním rodičem podaří, mládě by mělo být vypuštěno do přírody v rámci záchranného programu.
 
Příběh známý již z minulých let – mládě orlosupa bradatého přicestovalo do Prahy ze Zoo Ostrava. Zde samice ze zkušeného páru orlosupů bradatých nakladla hned dvě vejce, z nichž jedno muselo být rodičům odebráno a přemístěno do líhně. Hrozilo totiž, že po vylíhnutí usmrtí starší z mláďat mladšího sourozence. Jde o běžný jev zvaný kainismus známý u těch ptáků, kde se mláďata líhnou postupně s odstupem i několika dní a liší se tak výrazně velikostí.

První mládě se v Ostravě vylíhlo z 15. na 16. února, druhé, odchované v líhni, pak 22. února. Týden bylo uměle krmeno, ve středu 29. února absolvovalo transport k náhradním pěstounům do Zoo Praha.

„Náš dospělý pár orlosupů bradatých, pravděpodobně kvůli vysokému věku, již třetím rokem nesnáší vlastní vejce. Proto jsme znovu přistoupili k pokusu s podsazením dřevěné imitace skutečného vejce,“ říká Antonín Vaidl, kurátor ptáků Zoo Praha. Ve čtvrtek 1. března ráno jsme podkladek vyměnili za dovezené mládě a netrpělivě čekali, zda ho pěstounský pár přijme za své. „Samec mládě přijal v klidu a zdá se, že se o ně bude opět dobře starat,“ dodává Vaidl.
 
Mládě vážilo po příjezdu do Prahy 265 gramů. Pokud bude dobře krmeno, během týdne by se jeho hmotnost měla zdvojnásobit.

„Aby měl samec své povinnosti o potomka usnadněné a nemusel se od něj vzdalovat, přikrmujeme ho v blízkosti hnízda. To se nám v předchozích letech osvědčilo,“ popisuje péči o orlosupy Vaidl. Když bude odchov úspěšný, mládě bude zařazeno do skupiny orlosupů, kteří se připravují na vypuštění do volné přírody. 

„Díky spolupráci se Zoo Ostrava se zapojujeme do dalšího z úspěšných projektů, kterým naplňujeme jeden z hlavních cílů moderních zoologických zahrad, tj. přispívat k zachování biologické rozmanitosti,“ říká závěrem Miroslav Bobek, ředitel Zoo Praha.

Orlosup bradatý (Gypaetus barbatus) obývá ostrůvkovitě horské a vysokohorské oblasti Afriky, střední Asie, jižní Evropy a znovu také Alpy. V minulosti byl tento impozantní dravec právě v oblasti Alp člověkem vyhuben. Poslední zástřel je datován z roku 1913. Od 80. let minulého století probíhá projekt návratu orlosupů bradatých do Alp, do kterého je zapojeno přes 35 evropských zoologických zahrad, dále správy národních parků v Alpách, Světový fond na ochranu přírody (WWF) a také speciálně pro orlosupy zřízené chovné stanice. Jen díky nezměrnému úsilí se podařilo orlosupy do Alp navrátit a dnes v této oblasti volně žije asi 130 ptáků.

Zoo Praha chová orlosupy bradaté od roku 1950. Stařičký pár, který již dvakrát úspěšně adoptoval ostravské mládě, obývá historickou voliéru pod skalou v dolní části zoo. V Praze žije jedenačtyřicátý rok. Zatímco samice je již poněkud mrzutá, samec je stále aktivní. Pečlivě zahřívá podložená vejce a dobře se stará i o mládě, která mu chovatelé místo vejce podloží. 

Týden staré mládě orlosupa bradatého. Foto: Tomáš Adamec, Zoo Praha

1. března 2012


Mobi pozoruje svět ze hřbetu své matky Duni. Ta se projevuje jako velmi hravý rodič, ale současně velmi obezřetný. Ačkoliv návštěvníkům svou Mobi každý den ukazuje, žádné další gorile dceru zatím nepůjčila. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Dvouměsíční samička gorily nížinné Mobi v Zoo Praha se živě zajímá o své okolí. V posledních dnech k tomu přispěla lepší fixace hlavy, a tak už gorilí kojenec cíleně reaguje na všelijaké podněty. Stále více se rozhlíží,...

Mládě ježury před prvním velkým veterinárním zákrokem loni na podzim. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Mládě ježury australské, které se vylíhlo přibližně v polovině prosince 2022, bohužel letos v lednu podlehlo akutní bakteriální infekci.




Přihlášení k newsletteru