Viróza v Pavilonu goril

Novinky u zvířat

17. 10. 2011


Aktuality z pondělí 17. října 2011

Od minulého týdne se skupina pražských goril potýká s onemocněním horních cest dýchacích, pravděpodobně virového původu. První onemocněl stříbrohřbetý vůdce skupiny Richard. Viróza se začala šířit napříč skupinou - nakazila se Shinda, Kijivu, Moja, Tatu a Kiburi. Zdravé jsou zatím jen Kamba a Bikira. „Příznaky jsou různé. V zásadě se nemoc projevuje rýmou, kašlem a částečným nechutenstvím,“ říká kurátor savců Pavel Brandl a dodává, že u některých goril se objevilo také zvracení.

V souvislosti s nastalou situací bylo nezbytné odložit transport Moji, která měla v pondělí 17. října odletět do španělského Cabárcena za novou rodinou.

„Viróza u primátů je obecně daleko závažnější než u lidí, a to jak v samotném průběhu nemoci, tak i v závažnosti infekce. Člověk si většinou vezme léky, vitamíny a je v klidovém režim. To, co lidé vyleží za tři dny, může u goril skončit i fatálně,“ vysvětluje Roman Vodička, veterinář Zoo Praha. I obyčejná rýma je dokáže pořádně potrápit, protože gorily stejně jako malé děti neumí smrkat.

Gorily jsou společenská zvířata. V uzavřeném prostoru může sice docházet k přenosu infekce z mladého zvířete na starší a opačně, nicméně oddělení kteréhokoliv z členů by pro skupinu bylo stresující. Je důležité, aby gorily nebyly vystaveny stresu a v kontaktu s nimi byli pouze zdraví lidé.

Ani podávání léčiv se neobejde bez problémů. „Ideální by bylo zvířatům léky dávat do krmení. Ve chvíli, kdy jim chovatelka podává jídlo, má totiž také přehled o tom, kolik vody nebo čaje zvíře vypije, popřípadě zda skutečně snědlo podané vitamíny a minerály,“ uvádí veterinář.

Richard, kterého viróza zasáhla jako prvního, dostal od chovatelů dětský sirup, který ale odmítl. Ze lžičky si vůbec nevzal, a tak přišly na řadu nejrůznější laskominy, suchary a vitamínové koule. Naopak Shinda přijímala léky bez problémů, i přesto, že trpěla výrazným kašlem a rýmou. „V případě takovéto virózy jsou zvířata často apatická, odmítají komunikovat a přijímat potravu, jsou ospalá a zatažená do sebe,“ vysvětluje veterinář. Kijivu chodila k ošetřovatelům jen opatrně, brala si jen rozinky, do kterých bylo těžké jakékoliv léky uschovat. Tři dny nespolupracovala a navíc se jí zvýšila teplota. Veterinář proto musel nakonec přistoupit k podání antibiotik injekční formou.

„Richard se už normalizoval, jen občas zakašle nebo mu teče z nosu. Shinda je stabilizovaná. Kijivu, která na tom byla nejhůře, se začíná pomalu zlepšovat. Má zájem o okolí, začíná pít čaj a vzala si sirup. Moje stále ještě teče rýma z nosu a Kiburi popotahuje,“ hodnotí aktuálně situaci v Pavilonu goril Roman Vodička.

Podobné komplikace se u goril objevily i v minulých letech, ale nikdy to nebylo tak vážné. Do odvolání je proto omezený přístup do zázemí Pavilonu goril.

Obvykle rekonvalescence trvá nejméně dva týdny. Vzhledem k závažnosti situace odhadujeme, že čas léčení se prodlouží na tři až čtyři týdny. „V tuto chvíli je to věštění z křišťálové koule. Nemoc si totiž může skupina i nadále mezi sebou předávat,“ zvažuje všechny možnosti Pavel Brandl.

Viróza v Pavilonu goril


Samice orangutana sumaterského Diri se svým dnes narozeným mládětem zatím neznámého pohlaví. Mládě už pije mateřské mléko a podle prvních pozorování je vitální. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

V Zoo Praha se dnes krátce po poledni narodil orangutan sumaterský. Jde o první mládě 11leté samice Diri, která přišla na svět rovněž v pražské zoo. Otcem je 22letý samec Pagy. Mládě je podle prvních pozorování vitální a...

Samice gorily nížinné Duni ve venkovním výběhu Rezervace Dja se svou dcerou Mobi, které budou zítra přesně čtyři měsíce. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Osmičlenná gorilí tlupa v Rezervaci Dja tento týden navštívila venkovní výběh poprvé s oběma mláďaty. Pod širým nebem už se pasou i žirafy, zebry či antilopy ve velkém africkém výběhu, hroši se střídavě sluní a koupou v...




Přihlášení k newsletteru