Žirafí smutek

Novinky u zvířat

20. 01. 2012


Z deníku chovatelky žiraf

Ve čtvrtek 12. ledna jsme se rozloučili s naší žirafí samicí Bertou. Ve svých třiadvaceti letech byla nejen nejstarší členkou našeho stáda, ale i nejstarší žirafou v České republice. Narodila se 25. března 1988 v německém Kolíně a do pražské zoo přišla v listopadu téhož roku. Za svůj život porodila jedenáct mláďat, která měla stejně jako Berta báječnou povahu. Klidná, vyrovnaná a možná až trochu flegmatická, Berta byla zkrátka nezapomenutelná a dlouhou dobu i vůdčí osobnost naší žirafí skupiny. V posledních dnech se ale její zdravotní stav natolik zhoršil, že jsme se po dohodě s veterinářem rozhodli Bertino trápení dále neprodlužovat.

Žirafa Berta, foto (c) Jozef Sebíň

Berta. Foto: Jozef Sebíň

Trávím s žirafami většinu svého času, prožívám s nimi všechny jejich radosti, ale i trápení. I proto mě Bertin odchod velice zasáhl. Prožila jsem s ní mnoho neopakovatelných zážitků.

Když se pro něco rozhodla, tak to i přes mé protesty udělala, a když se jí nechtělo, nedělala nic. Nepomohlo žádné přemlouvání. Berta byla dáma, která si řídila svůj život sama. Její stařecké vrtochy a nálady mě dokázaly občas pěkně potrápit, ale na druhou stranu i rozesmát. Berta mi opravdu chybí - a nejen mně!

Žirafy mezi sebou udržují velmi přátelské vztahy. Zejména mláďata se dokáží velice rychle skamarádit, ale i dospělé žirafy se často navzájem vyhledávají, různě se o sebe otírají anebo vedle sebe jen tak leží. Na Bertu byla celá skupina zvyklá, znamenala pro ně určitou jistotu, vnášela do stáda klid. I když v posledních měsících Berta chodila na noc do boxu v zázemí, který měla vystlaný měkkou podestýlkou, ostatní žirafy věděly, že se k nim ráno opět připojí. Teď Bertu velice postrádají.

Pokud se přijdete v těchto dnech na naše žirafy podívat, uvidíte je jako vždycky postávat a přežvykovat seno, okusovat větve nebo polehávat na podestýlkách, ale já vím, že nejsou úplně ve své kůži. Přijímají o trochu míň krmení než obvykle a spolupráce s nimi není jednoduchá. Do ničeho se jim moc nechce. Chápu to a snažím se jim vyjít maximálně vstříc a mít s nimi trpělivost. Berta jim musí chybět mnohonásobně víc než mně. Asi nejvíc to prožívá Diana. Zřejmě měla k Bertě nějaký zvláštní citový vztah a momentálně se často zdržuje u Elišky. Eliška je jednou z Bertiných dcer, a co se povahy týče, je své matce velice podobná. Možná právě to Dianu uklidňuje, a proto vyhledává její přítomnost.

Situace se každým dnem zlepšuje. Zkrátka i žirafy, tak jako všichni, potřebují čas, aby se s takovou událostí vyrovnaly. Jsem si jistá, že to celé nakonec zvládnou a smutek nahradí radost v podobě narozených mláďat.

 

Kateřina Pechrová, chovatelka žiraf v Zoo Praha
20. ledna 2012


Samice orangutana sumaterského Diri se svým dnes narozeným mládětem zatím neznámého pohlaví. Mládě už pije mateřské mléko a podle prvních pozorování je vitální. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

V Zoo Praha se dnes krátce po poledni narodil orangutan sumaterský. Jde o první mládě 11leté samice Diri, která přišla na svět rovněž v pražské zoo. Otcem je 22letý samec Pagy. Mládě je podle prvních pozorování vitální a...

Samice gorily nížinné Duni ve venkovním výběhu Rezervace Dja se svou dcerou Mobi, které budou zítra přesně čtyři měsíce. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Osmičlenná gorilí tlupa v Rezervaci Dja tento týden navštívila venkovní výběh poprvé s oběma mláďaty. Pod širým nebem už se pasou i žirafy, zebry či antilopy ve velkém africkém výběhu, hroši se střídavě sluní a koupou v...




Přihlášení k newsletteru