Odchovy v nové expozici Ptačí mokřady

Novinky u zvířat

21. 07. 2011


Necelý rok fungující expozice hlásí řadu vzácných odchovků!

V loňském roce byla po rekonstrukci otevřena nová expozice Ptačí mokřady, kterou obývá téměř 40 druhů ptáků ze 4 kontinentů. Hned v první hnízdní sezóně se již můžeme pyšnit některými vzácnými odchovy.

Pozornosti návštěvníků jistě neunikly odchovy u dvou druhů jeřábů. Zatímco jeřábi bělošíjí se v Praze rozmnožili už tradičně a po výběhu i letos pobíhají dvojčata, 2 kuřátka u jeřábů mandžuských jsou pražskou premiérou – tento druh se u nás rozmnožil zcela poprvé.

V australské voliéře jej již vylétlo z dutiny mládě ledňáka modrokřídlého, o které pečují – podobně jako u vlků - rodiče i starší sourozenci. 

Mláďaty překypuje jihoamerická voliéra. Pražský Pantanal ožil v rekordními 16 mláďaty pestrobarevné kachničky šedoboké, mláďata mají také ibisové bílí. U tohoto druhu jsme jedinou zoo v Česku, která je chová i odchovává!

Lednické rybníky - evropská voliéra - nabízí pohled na 2 mláďata tenkozobců opačných a 4 mláďata čírek modrých. Oba odchovy jsou v pražské zoo první po mnoha letech. První dva druhy spatříte téměř s jistotou, zato k pozorování bukáčků malých je třeba trpělivosti i štěstí. Tyto naše nejmenší volavky mají skvělé maskovací zbarvení. Tři mláďata z letošní snůšky jsou již mimo voliéru. Rodiče v expozici totiž potřebují klid – sedí na dalších vajíčkách v hnízdě tradičně zbudovaném na vrcholku vrby! Odchovy máme také u druhů, které jsou v této expozici doma, ale pro větší klid jsme ponechali chovné páry v zázemí. Zcela ojedinělý a rekordní v rámci evropských chovů je odchov 17 mláďat mandelíků hajních a velmi nás opět potěšil odchov 3 mláďat dudků chocholatých po 9 letech. 

Poslední expozicí je africká část nazvaná Okavango, kde již vykukují ze dvou hnízd mláďata čápů simbilů, velkou radost dělají chovatelům s 5 mláďaty taktéž čejky žlutonohé, protože jsme stále jedinou zoo, která tento druh v Evropě rozmnožuje.

Ovšem nejvýraznějším odchovem je mládě potravního specialisty zejozoba afrického. V loňském roce jsme dovezli z Weltvogelparku Walsrode jeden mladý pár, abychom se náš starý pár, který pochází ještě z dovozu z přírody v roce 1996,  pokusili vyprovokovat k hnízdění a získat tak velmi vzácné mládě. V polovině června se nám vylíhla dokonce 3 mláďata, ale bohužel jedno mládě se z hnízda ztratilo a druhé přestalo prospívat a uhynulo ve stáří 6 dnů. Přes výrazné rušení páru jsme jediné mládě začali pravidelně 2x denně kontrolovat na hnízdě a přikrmovat sondou, odebrali jsme vzorky trusu a výtěry na vyšetření. Protože muselo dojít k nasazení antibiotik a mládě stále příliš neprospívalo, museli jsme jej odebrat z hnízda a začít krmit uměle. Dnes je mláděti přesně měsíc, má ukončenou léčbu a nyní již výrazně prospívá. Odchov tohoto druhu se v Evropě je velice vzácný. Po ptačím parku Walsrode, kde zejozoby odchovali uměle, a Kolíně nad Rýnem, kde před rokem odchovali mládě přirozeným způsobem, jsme třetí zoo, kde se odchov tohoto druhu podařil. Mládě zatím přijímá kousky potkanů a kuřat a ještě bude chvíli trvat, než bude aktivně vytahovat hlemýždě z ulit tak, jak to dělají dospělí zejozobové.

   

Text: Antonín Vaidl, kurátor ptáků Zoo Praha

 Foto: Tomáš Adamec

20. července 2011

Odchovy v nové expozici Ptačí mokřady


Samice orangutana sumaterského Diri se svým dnes narozeným mládětem zatím neznámého pohlaví. Mládě už pije mateřské mléko a podle prvních pozorování je vitální. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

V Zoo Praha se dnes krátce po poledni narodil orangutan sumaterský. Jde o první mládě 11leté samice Diri, která přišla na svět rovněž v pražské zoo. Otcem je 22letý samec Pagy. Mládě je podle prvních pozorování vitální a...

Samice gorily nížinné Duni ve venkovním výběhu Rezervace Dja se svou dcerou Mobi, které budou zítra přesně čtyři měsíce. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Osmičlenná gorilí tlupa v Rezervaci Dja tento týden navštívila venkovní výběh poprvé s oběma mláďaty. Pod širým nebem už se pasou i žirafy, zebry či antilopy ve velkém africkém výběhu, hroši se střídavě sluní a koupou v...




Přihlášení k newsletteru