Otec nejistý

Novinky u zvířat

01. 02. 2011


"Varanka" nakladla další snůšku

Aranka, foto (c) Petr VelenskySamice varana komodského Aranka znovu nakladla vejce! oznámil mi před několika hodinami kurátor chovu plazů Petr Velenský. To je velká událost sama o sobě. Navíc si však stejně jako v případě Arančiny minulé snůšky, jen s  větší naléhavostí, klademe otázku, kdo je otcem – a zda tu vůbec nějaký otec je.

Připomenu, že téměř přesně před rokem nakladla Aranka dvacet vajec. Ta byla oplodněná samcem, který uhynul vzápětí poté (celé měsíce před vylíhnutím dvaceti svých potomků). Nahradil ho starý a částečně invalidní Leonardo. Podvakrát byl společně s Arankou a po jejich setkání vždy následovala snůška. V první z konce srpna i v té druhé, dnešní, byla velká část vajec neoplozených. Tentokrát se jich z šestnácti jeví oplozených jen pět. Přitom však mezi Arankou a Leonardem téměř jistě nedošlo k páření!

Tedy znovu: Kdo je otcem? A je tu nějaký otec?

V úvahu připadají čtyři varianty:

1. Otce není třeba řešit, protože všechna vejce jsou neoplozená.
Velmi nepravděpodobné. Kurátor Petr Velenský, který pět vajec z nejnovější označuje za oplozená, má zcela neoddiskutovatelné zkušenosti. Ostatně, nemýlil se ani u minulé snůšky, o níž s dnes nezlomnou jistotou víme, že obsahovala oplozená vejce. Vyvíjejí se v nich totiž zárodky a Petr jim zrovna včera – doslova – měřil tep.

2. Otcem je Leonardo.
Velmi nepravděpodobné. Jsem přesvědčen, že páření by naši chovatelé zaznamenali; varany komodské mají ostatně pod nepřetržitým dohledem kamer.
Ale ač nepravděpodobné, bylo by to dobře. Měli bychom totiž naději na geneticky cenná mláďata.

3. Otcem je samec uhynulý loni v únoru.
Nelze vyloučit, šlo by však o nečekaný objev. Samice některých plazů – jde zejména o druhy, kde je obtížné se pro obě pohlaví setkat – si uskladňují spermie ve vejcovodu. Aranka si tak mohla uchovat spermie svého někdejšího partnera. U varanů však nic podobného nebylo dosud zjištěno. A u komodských už vůbec ne!

4. Otec neexistuje a Aranka je Evou, která si teprve stvoří svého Adama.
Nejbizarnější, podle Petra Velenského však v tuto chvíli asi nejpravděpodobnější možnost. U některých druhů plazů, včetně varanů komodských, již bylo zjištěno a potvrzeno partenogenetické rozmnožování, při němž se nový jedinec vyvíjí ze samičího vajíčka neoplozeného samčí pohlavní buňkou.

Výsledkem toho typu rozmnožování jsou u varanů pouze samci. Teoreticky si tak samice, která samojediná připluje na opuštěný ostrov, může sama stvořit svého Adama...
Na odpověď, která z možností je pravdivá, si budeme muset počkat. Ale co myslíte vy? Zatím si můžete tipnout...


Miroslav Bobek, ředitel Zoo Praha

29. ledna 2011


Mobi pozoruje svět ze hřbetu své matky Duni. Ta se projevuje jako velmi hravý rodič, ale současně velmi obezřetný. Ačkoliv návštěvníkům svou Mobi každý den ukazuje, žádné další gorile dceru zatím nepůjčila. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Dvouměsíční samička gorily nížinné Mobi v Zoo Praha se živě zajímá o své okolí. V posledních dnech k tomu přispěla lepší fixace hlavy, a tak už gorilí kojenec cíleně reaguje na všelijaké podněty. Stále více se rozhlíží,...

Mládě ježury před prvním velkým veterinárním zákrokem loni na podzim. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Mládě ježury australské, které se vylíhlo přibližně v polovině prosince 2022, bohužel letos v lednu podlehlo akutní bakteriální infekci.




Přihlášení k newsletteru