Líhnutí plazů v novém roce 2011

Novinky u zvířat

03. 01. 2011


Silvestrovsko-novoroční dárek Zoo Praha! Sledujte spolu s námi, kteý plaz se v roce 2011 vylíhne jako první. Tři větší popsaná vejce jsou želvy egyptské, všechna zbývající ještěrky tangerské.

Želva egyptská neboli Kleinmannova patří spolu s varanem komodským a želvou texaskou (Beralndierovou) k nejcennějším plazím odchovům roku 2010 a doufáme, že úspěšná sezona bude pokračovat i v Novém roce. Želva egyptská je kriticky ohrožený druh malé suchozemské želvy z pouštních oblastí jihozápadního Středomoří. Je řazena mezi 25 nejohroženějších druhů želv světa. Je velmi choulostivá a její chov v lidské péči je nesnadný. Evropské zoologické zahrady organizují evropský záchovný program (EEP), který je založen na jedincích lybijského původu zabavených pašerákům v Itálii.

Ještěrka tangerská je marocký poddruh velké severoafrické ještěrky paví. V zoo Praha je návštěvníci mohou vidět v pavilonu Afrika zblízka. Rodiče mláďat, která by se měla vylíhnout začátkem ledna se vylíhla v pražské zoo v prosinci loňského roku. Jěštěrky tangerské u nás kladou 6-11 vajec. Kožovitá vejce mají zkraje po snešení dlouze oválný tvar a váží kolem 1,5 gramu, v průběhu inkubace přijímají vodu, zakulacují se a jejich váha se zdvojnásobí. Inkubační doba je 60-78 dní. Pozorovaná vejce byla do líhně umístěna 5.11., ale je pravděpodobné, že se již nějakou dobu vyvíjela v teráriu.


32letá samice Shinda drží mládě své nevlastní sestry, 31leté samice Kijivu. Za touto situací stojí blízký vztah obou goril, které spolu žijí po celý život. Zleva je na snímku zachycen také 26letý samec Kisumu a 11letá samice Duni. Foto Petr Hamerník, Zoo Praha

Mimořádná podívaná – hned dvě mláďata gorily nížinné – čeká na návštěvníky v Zoo Praha. Samice Kijivu svého potomka už necelé dva týdny po porodu půjčuje své nevlastní sestře Shindě. Oproti tomu Duni, matka v lednu...

V Rezervaci Dja se letos narodilo už druhé gorilí mládě! Foto: Oliver Le Que, Zoo Praha

Svého pátého potomka přivedla na svět samice gorily nížinné Kijivu v pátek 12. dubna po půl jedné v noci. Mládě začalo krátce po porodu pít a zkušená matka o něj velmi dobře pečuje. 




Přihlášení k newsletteru