Zoo Praha představuje agamy límcové

Novinky u zvířat

Filip Mašek  |  18. 01. 2023


V Zoo Praha jsou nově k vidění agamy límcové. Působivé plazy chová zahrada poprvé ve své historii. Australské ještěry, kteří inspirovali i tvůrce Jurského parku, naleznou návštěvníci v Pavilonu šelem a plazů.

Agamy límcové jsou nově k vidění v Pavilonu šelem a plazů v Zoo Praha. Jako převážně hmyzožraví ještěři dostávají zejména cvrčky a saranče. Foto Petr Hamerník, Zoo Praha Agamy límcové jsou nově k vidění v Pavilonu šelem a plazů v Zoo Praha. Jako převážně hmyzožraví ještěři dostávají zejména cvrčky a saranče. Foto Petr Hamerník, Zoo Praha

„Jde o mimořádně atraktivní zvířata, která mají hodnotu nejen expoziční, ale i edukační. Ještěři mívají různé rohy či výrůstky, ale takto charakteristickým kožním límcem se nezaměnitelně pyšní pouze tento druh,“ říká kurátor plazů Petr Velenský s tím, že až 26 centimetrů široký krční útvar je tvořen volnou kůží vyztuženou dlouhými chrupavkami.

Podle Velenského těží agama límcová z této své výhody zejména v případě ohrožení – roztažením límce působí větší a predátora v kombinaci s výhružným syčením snadněji zažene. Takto vystresované zvíře pochopitelně lidé v Zoo Praha nespatří. „Límec plní i jiné funkce: svým závojem agamy rády potřásají při námluvách nebo ho roztahují jen částečně v rámci termoregulace,“ ubezpečuje Velenský.

Agamy límcové obývají suché lesy i buš na severu a severovýchodě Austrálie a také jih Nové Guineje. Dorůstají délky až 90 centimetrů, přičemž téměř polovinu délky tvoří ocas. Jde o převážně hmyzožravé ještěry, a tak i v Praze dostávají především cvrčky a saranče. Krmnou dávku doplňuje zelenina – salát, mrkev a čínské zelí.

V Zoo Praha jsou k vidění čtyři bezmála dvouletí jedinci: samec a tři samice. Návštěvníci je naleznou v Pavilonu šelem a plazů v teráriu, které obývají spolu s želvami plochohřbetými. Vzhledem k tomu, že agamy límcové jsou denní zvířata a rády sedí v kolmých pozicích těsně přitisknuté na kmen stromu či větev, je dobré po nich pátrat v horní části expozice, poblíž zdroje světla.

Agama límcová je nezaměnitelná díky svému kožnímu límci. Ten roztahuje nejen v nebezpečí, ale využívá ho částečně i jako termoregulátor či v období námluv. Atraktivní ještěr se stal svého času inspirací pro tvůrce Jurského parku. Foto Petr Hamerník, Zoo Praha


Mobi pozoruje svět ze hřbetu své matky Duni. Ta se projevuje jako velmi hravý rodič, ale současně velmi obezřetný. Ačkoliv návštěvníkům svou Mobi každý den ukazuje, žádné další gorile dceru zatím nepůjčila. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Dvouměsíční samička gorily nížinné Mobi v Zoo Praha se živě zajímá o své okolí. V posledních dnech k tomu přispěla lepší fixace hlavy, a tak už gorilí kojenec cíleně reaguje na všelijaké podněty. Stále více se rozhlíží,...

Mládě ježury před prvním velkým veterinárním zákrokem loni na podzim. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Mládě ježury australské, které se vylíhlo přibližně v polovině prosince 2022, bohužel letos v lednu podlehlo akutní bakteriální infekci.




Přihlášení k newsletteru