Malý hrabáč je konečně vidět

Novinky u zvířat

Alena Maděrová  |  25. 07. 2022


Patnáctidenního hrabáče kapského už mohou návštěvníci pozorovat v Zoo Praha. Malý hrabáč roste jako z vody, jeho porodní váha se zdvojnásobila a již pod dohledem své matky Kvídy zkoumá okolí nory.

Malý hrabáč nabírá na váze, aktuálně váží již 2 968 gramů. Foto Petr Hamerník, Zoo Praha Malý hrabáč nabírá na váze, aktuálně váží již 2 968 gramů. Foto Petr Hamerník, Zoo Praha

„Mládě se budí zhruba ve dvouhodinových intervalech na krmení. Díky tomu každý den přibírá 160 gramů, a tak nyní váží bezmála tři kilogramy,“ raduje se z příbytků kurátorka kopytníků Barbora Dobiášová. „Již se také samostatně pohybuje v rámci nory a samozřejmě zkouší hrabat, jak je jeho druhu vlastní,“ dodává.

Odchov mláďat hrabáčů v lidské péči je poměrně náročný, proto budou nadále na matku a jejího potomka minimálně dalších několik týdnů dohlížet chovatelé. Důležité je především pravidelné krmení, denně se mládě napije až sedmkrát a pouze na mateřském mléce bude plně závislé ještě tři a půl měsíce, než začne ochutnávat stravu dospělých. Původní porodní váha, 1 450 gramů, se může u dospělce vyšplhat až k 50 kilogramům. Dospělosti hrabáč dosáhne v jednom roce života, kdy se také osamostatní.

Na malého hrabáče se mohou návštěvníci přijít podívat každý den po 10. hodině, kdy se odkrývá jeho expozice v pavilonu Africký dům.

Mládě se pravidelně budí na krmení, denně se mateřského mléka napije až sedmkrát. Foto Petr Hamerník, Zoo Praha


Nakládání Duni do letadla v Santanderu. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Dnes ráno započala cesta gorily nížinné Duni – dcery slavné Moji – ze španělského Cabárcena do Zoo Praha. Tam se stane součástí nové chovné skupiny, kterou povede samec Kisumu.

Kisumu v Zoo Schmiding. Fotografie pořízené již v Praze vzhledem k podmínkám karantény prozatím poskytnout nemůžeme. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Dnes v 1.05 ráno vyběhl z přepravního boxu do zázemí nového pavilonu goril samec Kisumu. Jeho přeprava z rakouské Zoo Schmiding, kde žil doposud, trvala pět hodin.




Přihlášení k newsletteru