Pruhované mládě na Ostrově lemurů

Novinky u zvířat

Alena Maděrová  |  27. 04. 2022


Šestitýdenní mládě lemura kata mohou návštěvníci pozorovat na opětovně otevřeném Ostrově lemurů v Zoo Praha. V expozici, která byla dlouhodobě uzavřena kvůli pandemii covid-19, lze nyní znovu z bezprostřední blízkosti obdivovat dovádění tamní osmičlenné skupiny těchto poloopic.

Osmiletá samice Anka se o svého potomka vzorně stará a kojí jej. Foto Petr Hamerník, Zoo Praha Osmiletá samice Anka se o svého potomka vzorně stará a kojí jej. Foto Petr Hamerník, Zoo Praha

„Mládě se již osamostatňuje, opouští záda své matky Anky a pod jejím dohledem zkoumá okolí. Také mu již rostou zuby, a tak kromě pití mateřského mléka zkouší ochutnávat kořenovou i listovou zeleninu, kterou dostávají dospělí jedinci,“ představuje nejnovější přírůstek na Ostrově lemurů vrchní chovatel primátů Martin Vojáček.

Mládě se narodilo 17. března zkušené osmileté samici Ance. Spolu s jeho o rok staršími sestrami Nesi, Latefou a Auri tak skupina lemurů kata nyní čítá čtyři mláďata a čtyři dospělé samice.

Šestitýdenní mládě na zádech své matky. Foto Petr Hamerník, Zoo Praha

„Pohlaví mláděte budeme s jistotou znát po první veterinární prohlídce, zatím nechceme matku s potomkem vyrušovat. Na její péči a mateřském mléce bude závislý ještě rok, ve dvou letech pak již bude pohlavně dospělý a zcela samostatný,“ vysvětluje Vojáček.

Přestože lemur kata patří k nejpočetněji chovanému zástupci svého rodu, hrozí i jemu vyhubení. Kromě lovu a ilegálního obchodu se zvířaty jej ohrožuje úbytek jeho přirozeného prostředí. Galeriové lesy i trnitý buš na Madagaskaru, kde nejraději žije, čím dál víc ustupují dobytčím pastvinám a drobí se do řady menších izolovaných ostrůvků, v nichž se větší populace lemurů neuživí. Proto je od konce minulého století tento druh veden v Červeném seznamu IUCN, kde je nyní zařazen do kategorie ohrožený.

Obyvatele Ostrova lemurů v dolní části areálu mohou návštěvníci nejlépe pozorovat kolem půl jedenácté dopoledne a kolem třetí hodiny odpoledne, kdy tito primáti dostávají potravu.

Na Ostrově lemurů už jarní počasí láká jeho pruhované obyvatele k dovádění. Foto Petr Hamerník, Zoo Praha


Mobi pozoruje svět ze hřbetu své matky Duni. Ta se projevuje jako velmi hravý rodič, ale současně velmi obezřetný. Ačkoliv návštěvníkům svou Mobi každý den ukazuje, žádné další gorile dceru zatím nepůjčila. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Dvouměsíční samička gorily nížinné Mobi v Zoo Praha se živě zajímá o své okolí. V posledních dnech k tomu přispěla lepší fixace hlavy, a tak už gorilí kojenec cíleně reaguje na všelijaké podněty. Stále více se rozhlíží,...

Mládě ježury před prvním velkým veterinárním zákrokem loni na podzim. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Mládě ježury australské, které se vylíhlo přibližně v polovině prosince 2022, bohužel letos v lednu podlehlo akutní bakteriální infekci.




Přihlášení k newsletteru