Uspání lachtaní babičky Julinky

Novinky u zvířat

Zoo Praha  |  30. 03. 2022


Minulý týden jsme v důsledku zdravotních komplikací spojených s jejím vysokým věkem museli přistoupit k uspání samice lachtana jihoafrického Julinky. Bylo jí úctyhodných třicet let.

Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Vzhledem k vysokému věku během posledních let hůře viděla a necítila se tak již dobře mezi ostatními lachtany v expozičním bazénu. V zázemí však měla zajištěnou veškerou péči a přístup do slaných bazénků. Do nedávna se těšila dobrému zdraví. V posledních týdnech se však již projevil vliv jejího stáří a ani medikací nebylo možné Julince nadále zajistit odpovídající kvalitu života.

„Její stav se postupně zhoršoval, samici již nebylo možné medikací zajistit odpovídající životní standard, rozhodli jsme se proto pro její uspání. Následnou pitvou byly zjištěny změny orgánů odpovídající stáří (zákal očních čoček, degenerativní změny slinné žlázy, obou štítných žláz, jater, ledvin a pohlavního ústrojí). Nejzávažnějším problémem však bylo výrazně ochablé srdce, ochablá aorta a výduť na plicnici, která by v nejbližších týdnech pravděpodobně praskla,“ uvedl veterinář Zoo Praha Roman Vodička.

V přírodě se lachtani dožívají věku okolo 20 let. Jako rekordní věk zaznamenaný v lidské péči se uvádí 32 let. Naše Julinka tak již byla zasloužilou babičkou. A to doslova – mezi její potomky totiž patří i náš lachtaní samec Meloun a v pražské zoo nyní můžete vidět též jejího vnuka Edu.

 


Samec ledního medvěda Tom dnes odcestoval do zoo v Almaty v Kazachstánu, rodiště svého otce Umcy. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Samec ledního medvěda Tom dnes odcestoval do zoo v Almaty v Kazachstánu, rodiště svého otce Umcy. Přejeme mu šťastnou cestu a o tom, jak se mu v novém domově daří, vás budeme průběžně informovat!

Mobi pozoruje svět ze hřbetu své matky Duni. Ta se projevuje jako velmi hravý rodič, ale současně velmi obezřetný. Ačkoliv návštěvníkům svou Mobi každý den ukazuje, žádné další gorile dceru zatím nepůjčila. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Dvouměsíční samička gorily nížinné Mobi v Zoo Praha se živě zajímá o své okolí. V posledních dnech k tomu přispěla lepší fixace hlavy, a tak už gorilí kojenec cíleně reaguje na všelijaké podněty. Stále více se rozhlíží,...




Přihlášení k newsletteru