Zoo Praha se těší z mláděte tučňáka

Novinky u zvířat

Lenka Pastorčáková  |  12. 11. 2019


V Zoo Praha se 18. října vylíhnul přímo pod rodiči v Pavilonu tučňáků tučňák Humboldtův. Aktuálně váží 406 gramů a jeho rodiče – samec Kulička (z pražského odchovu) a samice Plzeňačka (původem z Plzně) – se o něj od počátku vzorně starají. V bezpečí nory, kde zatím mládě tráví čas, jej zahřívají svými těly, a samozřejmě ho krmí natrávenými rybami.

V bezpečí nory je malý tučňák chráněný před ostatními členy kolonie. První toulky začne provozovat během druhého měsíce života. Nejprve se bude pohybovat ve vnitřní expozici, posléze i ve venkovním výběhu, v obou případech však pod dozorem rodičů. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha. V bezpečí nory je malý tučňák chráněný před ostatními členy kolonie. První toulky začne provozovat během druhého měsíce života. Nejprve se bude pohybovat ve vnitřní expozici, posléze i ve venkovním výběhu, v obou případech však pod dozorem rodičů. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha.

Ze začátku jde o takovou jemnou rybí kaši, ve které se postupně, jak mládě poroste, začnou objevovat kousky ryb. Po pár měsících života mláděti přestane kaše stačit, a tak mu rodiče začnou vyvrhovat celé ryby přímo do zobáku,“popsal vrchní chovatel tučňáků Jakub Mezei.

V bezpečí nory je malý tučňák chráněný před ostatními členy kolonie. První toulky začne provozovat během druhého měsíce života. Nejprve se bude pohybovat ve vnitřní expozici, posléze i ve venkovním výběhu, v obou případech však pod dozorem rodičů, kteří ho budou bránit před ostatními tučňáky a také si ho vždy dovedou zpět do svého hnízda.

Ve věku čtyř až šesti měsíců mládě chovatelé odeberou a přestěhují do separační místnosti, kde se bude zhruba 14 dnů učit brát ryby z jejich rukou. Tato dovednost je důležitá proto, aby měli chovatelé přehled o tom, kolik si který tučňák vzal za den ryb. Jde o velmi praktickou věc, protože kdyby některý z tučňáků potřeboval dostat léky nebo vitamíny, může mu je chovatel podat ukryté v rybě.

Zoo Praha jednotlivé tučňáky rozpoznává pomocí teček na jejich bříškách. Každý z tučňáků má tuto kresbu originální a po celý život neměnnou. Zda je nejmladší pražský tučňák samec, či samice pražská zoo zjistí za pár měsíců pomocí rozboru DNA z peří nebo krve.

V Zoo Praha se 18. října vylíhnul přímo pod rodiči v Pavilonu tučňáků tučňák Humboldtův. Aktuálně váží 406 gramů a jeho rodiče – samec Kulička (z pražského odchovu) a samice Plzeňačka (původem z Plzně) – se o něj od počátku vzorně starají. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha.


Mobi pozoruje svět ze hřbetu své matky Duni. Ta se projevuje jako velmi hravý rodič, ale současně velmi obezřetný. Ačkoliv návštěvníkům svou Mobi každý den ukazuje, žádné další gorile dceru zatím nepůjčila. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Dvouměsíční samička gorily nížinné Mobi v Zoo Praha se živě zajímá o své okolí. V posledních dnech k tomu přispěla lepší fixace hlavy, a tak už gorilí kojenec cíleně reaguje na všelijaké podněty. Stále více se rozhlíží,...

Mládě ježury před prvním velkým veterinárním zákrokem loni na podzim. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Mládě ježury australské, které se vylíhlo přibližně v polovině prosince 2022, bohužel letos v lednu podlehlo akutní bakteriální infekci.




Přihlášení k newsletteru