Svišti a sysli hlásí příchod jara

Novinky u zvířat

Jana Myslivečková  |  27. 02. 2017


V pražské zoo se po zimním spánku probudili svišti i sysli, a ohlásili tak příchod jara.

Svišti v pražské zoo se letos probudili v pátek 24. února, v roce 2015 to bylo 28. února, v roce 2016 20. února. Foto Petr Hamerník, Zoo Praha. Svišti v pražské zoo se letos probudili v pátek 24. února, v roce 2015 to bylo 28. února, v roce 2016 20. února. Foto Petr Hamerník, Zoo Praha.

Oba tyto druhy zvířat patří mezi takzvané pravé zimní spáče, kteří se v průběhu zimy neprobouzejí. Na podzim začínají konzumovat veliké množství potravy, a až když jsou dostatečně vykrmení, uloží se k zimnímu spánku ve vystlaných norách. V průběhu zimního období spí hlubokým spánkem, při kterém se jim zpomalí metabolismus, klesne tělesná teplota a zpomalí srdeční tep. Na jaře se probouzejí, až když se teploty zvýší a trvale ustálí na vyšších hodnotách. Po probuzení se svišti i sysli jdou nejprve napít a teprve potom se věnují krmení.

S příchodem jarního počasí si mohou návštěvníci užívat v pražské zoo delší procházky. Od prvního března bude otevírací doba prodloužena do sedmnácti hodin.

Během víkendu se ze zimního spánku probudili i sysli. Foto Pavel Brandl, Zoo Praha


V Rezervaci Dja se letos narodilo už druhé gorilí mládě! Foto: Oliver Le Que, Zoo Praha

Svého pátého potomka přivedla na svět samice gorily nížinné Kijivu v pátek 12. dubna po půl jedné v noci. Mládě začalo krátce po porodu pít a zkušená matka o něj velmi dobře pečuje. 

Mládě rybožravé sovy ketupy Pelovy je ve věku tří měsíců dobře pozorovatelné ve voliéře u Pavilonu tučňáků. Foto Petr Hamerník, Zoo Praha

Zoo Praha právě odchovává mládě rybožravé sovy ketupy Pelovy. Vylíhlo se zde na začátku letošního roku a po počátečních výkyvech v hmotnosti i občasné neochotě přijímat potravu je nyní ptáče vitální a prospívá. Zoo Praha...




Přihlášení k newsletteru