Mládě gorily Shindy je kluk

Akce v Zoo Praha

Jana Myslivečková  |  05. 06. 2016


Mládě, které se v sobotu 23. dubna po poledni narodilo v pražské zoo gorile nížinné Shindě je sameček. Předpoklad chovatelů potvrdil oficiální výsledek analýzy DNA pohlaví gorilího mláděte. Křtiny mláděte se uskuteční v neděli 19. června a od pondělí 6. června může veřejnost zasílat návrhy na jeho jméno. 

Mládě samice gorily nížinné Shindy je sameček.  Autor: Jana Myslivečková, Zoo Praha Mládě samice gorily nížinné Shindy je sameček. Autor: Jana Myslivečková, Zoo Praha

Mláděti Shindy je již šest týdnů a začíná se zajímat o okolní svět. Shinda se chová jako výborná matka, mládě si bedlivě střeží a ostatní členy rodiny zatím, kromě letmých dotyků, k mláděti nepustí. Jedinou výjimkou je její sestra Kijivu, které svého potomka občas půjčí.

Chovatelé mládě hned od porodu pozorně sledovali a dle vnějších znaků začali předpokládat, že by se mohlo jednat o samečka. Snažili se také odebrat vzorky trusu pro určení pohlaví prostřednictvím analýzy DNA, což se posléze podařilo a oficiální výsledek jejich předpoklad jenom potvrdil.

Křtiny malého samečka proběhnou v neděli 19. června od 14:00. Součástí křtu bude také oslava narozenin 25. narozenin jeho matky Shindy (*14. června 1991). Možnost navrhnout mláděti jméno nabízí pražská zoo veřejnosti. Tipy na jméno s případným odůvodněním lze zasílat od pondělí 6. června na tuto adresu: www.idnes.cz/gorilimlade. Ze zaslaných návrhů bude vybrán jeden výherce, který se může těšit na atraktivní cenu – rodinnou vstupenku do pražské zoo, komentovanou prohlídku primátů v doprovodu kurátora Víta Lukáše a zážitkový program s možností vyrobit si ruční papír ze sloního trusu.

Prvorodička Shinda se o mládě vzorně stará a něžně o něj pečuje. Autor: Jana Myslivečková, Zoo Praha


Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

V pondělí 1. dubna, „na apríla“, můžete od 10 do 15 hodin volat na speciální aprílovou linku 296 112 300 panu Hrochovi, který rád zodpoví všechny vaše zvídavé dotazy.

Expozici Gobi (nejen) pro koně Převalského otevřela Zoo Praha v sobotu. Během nadcházejícího víkendu ji mohou zájemci poznat během speciálních prohlídek s průvodcem, které začínají oba dny ve 14 hodin u horní stanice lanovky. Foto Petr Hamerník, Zoo Praha

Velikonoční víkend v Zoo Praha nabídne honbu za pokladem, zdarma komentované prohlídky nové expozice Gobi i exkurzi do Ptačích mokřadů, které před pár dny obydlely nejvzácnější kachny světa, působiví morčáci paranští. Oba...




Přihlášení k newsletteru