Jak bydlí ptáci?

Akce v Zoo Praha

František Tymr  |  16. 02. 2014


Že nevíte, co je lejskovník, truhlík nebo špačník? Objevte v neděli 16. února tajemství ptačích bud, budek a hnízd!

Dvojzoborožec nosorožčí v hnízdní dutině. Foto: Tomáš Adamec, Zoo Praha Dvojzoborožec nosorožčí v hnízdní dutině. Foto: Tomáš Adamec, Zoo Praha

V předjaří je nejvyšší čas vyvěsit budky pro volně žijící ptáky - poskytnete jim místo k hnízdění a přilákáte je do svého okolí.

Představte si rodiny lejsků, sýkor nebo dalších druhů, kterak vyvádí mláďata přímo před vašima očima! Právě díky budkám se z vaší zahrady či terasy může stát ptačí ráj, na který bude radost pohledět.

Stačí málo - správně vyrobit budku, kterou ptáci obydlí. Někdy je to ale trochu věda: Kam vyvrtat vletový otvor a v jakém rozměru? Umístit k němu bidlo...?

Zatímco do polobudky truhlíku se nastěhují poštolky, špačník obydlí jedině špaček. V sýkorníku se bude zase líbit sýkorkám. A pokračovat bychom mohli ještě dlouho.

Objevte tajemství výroby budek pro ptačí obyvatele českých luhů a hájů s námi. 

Pro inspiraci přikládáme pár návodů, které můžete zkusit zpracovat doma. Že ale nevíte, jak správně budku umístit? Přijďte se inspirovat do zoo. Veškeré dotazy vám v neděli od 10.00 do 15.00 zodpoví kolegové z Domu ochránců přírody v Praze. Kdo by si na výrobu budky netroufl, bude mít možnost si ji na místě zakoupit.

Budka pro rorýse

Ve Vzdělávacím centru nebudou chybět ani ukázky hnízd ptáků chovaných v zoo. A protože ani ptáci v zoo nezahálejí, můžete se při své návštěvě podívat, jak si pilně staví hnízda kolpíci a pelikáni.

 

Návody pro výrobu budek ke stažení níže:

Polobudka

Partnery dne jsou Český svaz ochránců přírody a Dům ochránců přírody. Do Domu ochránců přírody můžete zavítat také prostřednictvím Facebooku.


Světoznámá primatoložka Jane Goodall během své řeči před pavilonem Rezervace Dja v Zoo Praha po boku ředitele Zoo Praha Miroslava Bobka. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Světoznámá primatoložka a ochránkyně přírody Jane Goodall dnes pokřtila mládě gorily nížinné narozené před měsícem samici Kijivu v Zoo Praha. Malá gorila dostala jméno Gaia. Současně bylo odtajněno pohlaví tohoto v pořadí...

Klokani v průchozím výběhu Darwinova kráteru. Foto: Oliver Le Que

V neděli 12. května je Den matek. I my jej v zoo oslavíme.




Přihlášení k newsletteru