Oslava Mezinárodního dne supů a kondorů

Akce v Zoo Praha

Zoo Praha  |  03. 09. 2020


Na sobotu 5. září připadá Mezinárodní den supů a kondorů, který si v Zoo Praha také náležitě užijeme! Ptačí oslavence uvidíte během krmení, předáme jim dárky, budete moci hlasovat pro nejhezčího supa či kondora a na soutěžních stanovištích se o nich dozvíte mnoho zajímavostí. Pro děti je připravena celá řada her o tematické odměny a zájemci si také budou moci vyzvednout pas a samolepku pro celoroční soutěž Dny zvířat.

Mezinárodní den supů připadá na 5. září a jeho cílem je upozornit na nutnost ochrany supů i kondorů a jejich přirozeného životního prostředí. V Zoo Praha oslavy začnou v 10 hodin. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha. Mezinárodní den supů připadá na 5. září a jeho cílem je upozornit na nutnost ochrany supů i kondorů a jejich přirozeného životního prostředí. V Zoo Praha oslavy začnou v 10 hodin. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha.

V 10.30 je v plánu krmení supů hnědých, supů kapucínů a supů mrchožravých, v 15.00 pak komentované krmení všech těchto supů a navíc kondorů královských. Kondoři také v 11.00 dostanou enrichment.

Zároveň bude od 10. do 16. hodiny v okolí voliér s dravými ptáky probíhat zábavně-vzdělávací program „Poznejte vládce oblohy“. Hned na několika stanovištích se budete moci hravou formou seznámit s jejich biologií i příčinami jejich ohrožení. Zjistíte například, že supi plní v přírodě úlohu takzvané „zdravotní policie“ a seznámíte se také s úspěšnými odchovy supů a kondorů v Zoo Praha, kde se od doby příchodu prvního kondora i supa vylíhly téměř tři desítky těchto dravců.

Mezinárodní den supů a kondorů upozorňuje na nutnost ochrany těchto vzácných dravých ptáků a jejich přirozeného životního prostředí, proto je i v sobotním programu věnována velká pozornost projektu reintrodukce supa mrchožravého na Balkán. Stejné téma si pro svou přednášku zvolil kurátor chovu ptáků Antonín Vaidl. Přednáška se koná ve čtvrtek 10. září od 17.00 ve Vzdělávacím centru Zoo Praha.

Celá oslava se koná v rámci celoroční kampaně Dny zvířat v Zoo Praha, na niž je navázaná stejnojmenná stejnojmenná soutěž. Od 9.30 až do 17.00 si u stánku proti hlavnímu vchodu budete moci vyzvednout soutěžní pas a další samolepku. 

Mezinárodní den supů a kondorů představí i projekt návratu supů mrchožravých do přírody na Balkáně. Zoo Praha dopravila do Bulharska další mládě supa mrchožravého, které přispěje k navýšení místní populace tohoto ohroženého druhu, naposledy letos v srpnu. Foto: Tereza Mrhálková, Zoo Praha

Program Mezinárodního dne supů a kondorů (5. září 2020)

9.30–17.00 Stanoviště Dny zvířat v Zoo Praha: promo celoroční soutěže s vydáváním soutěžních pasů a samolepek (stánek naproti hlavnímu vchodu)

10.00–16.00 Poznejte vládce oblohy
Zábavně-edukační program v okolí voliér s dravými ptáky, v rámci něhož se návštěvníci seznámí se supy a kondory, s jejich biologií, etologií a zejména s příčinami jejich ohrožení a s projektem Zoo Praha zaměřeným na ochranu supa mrchožravého na Balkáně. Součástí programu budou hry, přírodniny a další názorné artefakty. Na závěrečném stanovišti pak budete moci hlasovat o nejatraktivnějšího / nejhezčího supa či kondora. Na ty, co projdou všemi stanovišti a zjistí odpovědi na všechny záludné otázky, čekají tematické odměny s motivem supa mrchožravého.

10.30 Krmení supů hnědých, supů kapucínů a supů mrchožravých

11.00 Předání enrichmentu kondorům královským

15.00 Komentované krmení supů hnědých, supů kapucínů, supů mrchožravých a kondorů královských

Sup kapucín. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha


Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Exotické rajky, proslulé nádhernými pery a propracovanými zásnubními tanci, nově osídlí novoguinejskou expozici v Rákosově pavilonu. Oficiálně je budeme představovat v sobotu 13. dubna. Na tematické hry se můžete těšit mezi...

Max (uprostřed) a Rudi (vpravo) žili v posledních letech v Zoo Praha po boku dospělého samce a otce Rudiho Ankhora (vlevo). Ankhor se oba troufalé mladíky nebál umravňovat, a právě díky jeho klidné a trpělivé povaze mohli mladí sloní samci v pražském Údolí slonů zůstat poměrně dlouho. Foto Petr Hamerník, Zoo Praha

První ryze pražská slůňata Max a Rudi dospívají a zamíří proto do nových domovů. V dubnu 2016 narozený Maxmilián odjede v červnu do zoo v belgických Antverpách, zatímco o šest měsíců mladšího Rudolfa čeká ještě v dubnu...




Přihlášení k newsletteru