Oslava Světového dne želv v Zoo Praha

Akce v Zoo Praha

Zoo Praha  |  20. 08. 2020


Už tuto sobotu 22. srpna se v Zoo Praha uskuteční náhradní oslava Světového dne želv, která byla původně plánovaná na květen. Bohatý program přiblíží všechny druhy želv chovaných v naší zoologické zahradě a odehraje se hned na několika místech. Pro děti je připravena celá řada her o tematické odměny a zájemci si také budou moci vyzvednout pas a samolepku pro celoroční soutěž Dny zvířat.

Samec želvy obrovské Toro. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha Samec želvy obrovské Toro. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

„Aktuálně chováme zhruba třicet pět druhů želv. Většinu se nám daří rozmnožovat a některé dokonce ve druhých a dalších generacích, což považujeme za velký úspěch,“ popisuje chov želv kurátor plazů Petr Velenský. A právě do tajů chovu a života těchto plazů mohou návštěvníci v sobotu nahlédnout. Nepůjde jen o všeobecné seznámení – na soutěžních stanovištích mohou nejen dětští návštěvníci po celý den získávat například informace o nástrahách želvího rozmnožování, jejich potravě, evolučním vývoji či ohrožení.

Program bude probíhat od 10. do 16. hodiny převážně u pavilonu Čambal, Pavilonu velkých želv, u Velemlokária, Geostezky, Pavilonu velkých šelem a plazů a na dalších místech zoo.

Jedním z hlavních taháků sobotního programu bude představení vzácného a kriticky ohroženého batagura tuntonga a jeho úspěšný odchov právě v Zoo Praha. „V loňském roce se nám rozmnožení batagura povedlo vůbec poprvé a jako jediným v Evropě,“ dodává kurátor plazů Velenský. Toto úspěšně odchované mládě mohou návštěvníci vidět v expozici Indonéská džungle.

„Sérii soutěžních stanovišť v rámci Světového dne želv jsme nazvali Putování za dinosauřími souputníky. Všechny odměny za splněné úkoly nesou motiv ilustrace právě batagura,“ dodává Jana Doktorová, vedoucí vzdělávacího a programového oddělení Zoo Praha.

V 16. hodin se ve Vzdělávacím centru mohou zájemci zúčastnit přednášky nazvané Říční želvy s důrazem na batagury. Přednášejícím bude vrchní chovatelka plazů Nataša Velenská. Vstup je pro návštěvníky zoo zdarma.

Celá oslava se koná v rámci celoroční kampaně Dny zvířat v Zoo Praha, na niž je navázaná stejnojmenná soutěž (zoopraha.cz/soutez).

Program Světového dne želv (22. srpna 2020)

9.30–17.00 Stanoviště Dny zvířat v Zoo Praha: promo celoroční soutěže s vydáváním soutěžních pasů a samolepek (stánek naproti hlavnímu vchodu)

10.00–16.00 Putování za dinosauřími souputníky: zábavně-edukační program v okolí pavilonu Čambal, v rámci něhož se návštěvníci seznámí s chovem želv a s příčinami jejich ohrožení

16.00 Přednáška vrchní chovatelky plazů Nataši Velenské na téma Říční želvy z pavilonu Čambal s důrazem na batagury (Vzdělávací centrum; vstup pro návštěvníky zoo zdarma)


Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

V pondělí 1. dubna, „na apríla“, můžete od 10 do 15 hodin volat na speciální aprílovou linku 296 112 300 panu Hrochovi, který rád zodpoví všechny vaše zvídavé dotazy.

Expozici Gobi (nejen) pro koně Převalského otevřela Zoo Praha v sobotu. Během nadcházejícího víkendu ji mohou zájemci poznat během speciálních prohlídek s průvodcem, které začínají oba dny ve 14 hodin u horní stanice lanovky. Foto Petr Hamerník, Zoo Praha

Velikonoční víkend v Zoo Praha nabídne honbu za pokladem, zdarma komentované prohlídky nové expozice Gobi i exkurzi do Ptačích mokřadů, které před pár dny obydlely nejvzácnější kachny světa, působiví morčáci paranští. Oba...




Přihlášení k newsletteru