V Zoo Praha proběhl další Den pro Troju

Akce v Zoo Praha

Helena Petáková  |  07. 12. 2019


Hlavním tématem sobotní diskuse s obyvateli městské části Praha-Troja, kterou Zoo Praha pořádá již pravidelně, byly čtyři aktuálně chystané expoziční celky a také dopravní situace v okolí zoo.

Ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek prezentuje vizualizaci chystané expozice Arktida. Foto: Tereza Mrhálková, Zoo Praha Ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek prezentuje vizualizaci chystané expozice Arktida. Foto: Tereza Mrhálková, Zoo Praha

Setkání, které proběhlo ve velmi příjemném duchu, se za Zoo Praha zúčastnili její ředitel Miroslav Bobek, vedoucí stavebního oddělení Jiří Kotek a marketingový poradce Vít Kahle. Před prostorem pro dotazy a volnou diskusi byly prezentovány plány rozvoje zoo a vizualizace či fotografie nově připravovaných expozic.

Mapka s vyznačením nově plánovaných expozičních celků v Zoo Praha

Poblíž hlavního vchodu do zoo a nově otevřeného Rákosova pavilonu je aktuálně dokončován Darwinův kráter. Zpřístupněn veřejnosti by měl být na jaře příštího roku. Vlajkovým druhem expozice s podtitulem Tasmánie a Austrálie, budou ďábli medvědovití neboli tasmánští čerti, dále zde návštěvníci uvidí ježury, vombaty, klokany, strašilky nebo unikátní kolekci australských ptáků.

V horní části zoo na konci výběhů u Afrického domu, pod viničním domem Sklenářkou, na podzim započaly stavební práce na novém pavilonu goril, v němž budou jeho obyvatelé chráněni před nebezpečím povodní, které jim hrozí na stávajícím místě. 

Velké změny doznají také tzv. pláně v horní části zoo, kde vzniknou nejen nové výběhy pro koně Převalského a velbloudy, ale například také prostory pro chov nosorožců.

Vizualizace nových stájí pro koně Převalského a velbloudy

A nového pavilonu se samozřejmě dočkají také lední medvědi. Expozice Arktida, pro kterou byl již vypracován architektonický návrh, bude umístěna v severní části Zoo Praha, a to konkrétně na místě dnešního výběhu kiangů a přilehlého okolí, včetně plochy doposud návštěvnicky nevyužívané. 

Vizualizace nové expozice pro lední medvědy

Po prezentaci byl prostor pro dotazy Trojanů, z nichž většina se týkala dopravní infrastruktury. Vedoucí stavebního odboru například vyjasnil, že stavební technika zajíždějící na staveniště pavilonu goril nijak neohrozí plynulost autobusové dopravy. Účastníky setkání bylo také pozitivně hodnoceno záchytné parkoviště u tunelu Blanka.

Děkujeme všem za účast a těšíme se na viděnou na dalším Dni pro Troju!


Světoznámá primatoložka Jane Goodall během své řeči před pavilonem Rezervace Dja v Zoo Praha po boku ředitele Zoo Praha Miroslava Bobka. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Světoznámá primatoložka a ochránkyně přírody Jane Goodall dnes pokřtila mládě gorily nížinné narozené před měsícem samici Kijivu v Zoo Praha. Malá gorila dostala jméno Gaia. Současně bylo odtajněno pohlaví tohoto v pořadí...

Klokani v průchozím výběhu Darwinova kráteru. Foto: Oliver Le Que

V neděli 12. května je Den matek. I my jej v zoo oslavíme.




Přihlášení k newsletteru