Geostezka

Ostatní stavby


Vydejte se Geostezkou po stopách pravěkých organismů a odhalte, jak dlouhou a strastiplnou cestu během svého vývoje urazily! Objevíte ukázky zkamenělin od počátků vniku života na Zemi přes éru dinosaurů až po nástup velkých savců a lidí.

Geostezka,  foto (c) Tomáš Adamec, Zoo Praha Geostezka, foto (c) Tomáš Adamec, Zoo Praha

Zkamenělí trilobitiCesta vinoucí se od výběhů horských kopytníků ke Gočárovým domům v horní části zahrady prochází kolem skalního masivu tak těsně, že neumožňuje stavbu expozic se zvířaty. Dlouho proto nabízela nanejvýše příjemný výhled na Vltavu a město za ní. To se změnilo 31. března 2012, kdy byla slavnostně otevřena naučná paleontologická stezka pojmenovaná Stopy v čase.

Stezka vás na devíti zastaveních zavede proti běhu času, po stopách pravěkých tvorů. Každá z těchto zastávek představuje jedno historické období, reprezentované vybraným živočišným druhem, jehož zkamenělý otisk v čase si můžete prohlédnout zblízka. Mezi vystavenými originály a věrnými kopiemi zkamenělin zaujme například čelist obřího žraloka s hrozivými řadami pilovitých zubů nebo lebka šavlozubého tygra. Jednotlivé informační panely pak odhalují, jaké přírodní poměry v dané době panovaly i jací další živočichové obývali tehdejší svět.

Stezku doplňuje Galerie minerálů a fosilií Geosvět a paleontologické pískoviště. Zde si mohou malí návštěvníci zahrát na vědce a zkusit, zda se jim podaří objevit některou z ukrytých kopií zkamenělin.

Galerie minerálů a fosílií, foto (c) Tomáš Adamec, Zoo Praha