Gočárovy domy

Ostatní stavby


Unikátní domky inspirované lidovou architekturou prošly rekonstrukcí a v roce 2011 se při příležitosti 90. výročí své výstavby otevřely veřejnosti.

Gočárovy domy,  foto (c) Tomáš Adamec, Zoo Praha Gočárovy domy, foto (c) Tomáš Adamec, Zoo Praha

Dvojice dřevěných domků vznikla podle projektu renomovaného českého architekta a urbanisty, Josefa Gočára (mimo jiné autora kubistického Domu u Černé Matky Boží, který stojí nedaleko pražské Prašné brány, na rohu Celetné a Ovocného trhu). Postaveny byly mezi lety 1920 a 1921 pro letiště ve Kbelích: jeden měl sloužit jako byt pro správce letiště, druhý jako čekárna s občerstvením (dnes bychom řekli terminál). Časem však o své využití přišly, a tak byly v 70. letech 20. století přemístěny do areálu pražské zoologické zahrady, pod skalní masiv proti výběhům horských kopytníků.

Katastrofální povodeň v roce 2002 oba domky vážně poškodila. Výsledkem byla komplikovaná jednání, při kterých se mělo rozhodnout o jejich dalším osudu. Ve hře byla možnost vrátit je do Kbel, přemístit je na Petřín nebo je přesunout na jiné, bezpečné místo v rámci zoo. Právě poslední varianta nakonec vyhrála.

V roce 2010 byly proto oba objekty přeneseny na své současné místo, kde jim zaplavení velkou vodou nehrozí. Následovala rekonstrukce, která probíhala za přísného dohledu odboru památkové péče Magistrátu hl. m. Prahy a Národního památkového ústavu. Domky získaly zpět svou původní pestrou fasádu v barvách československé trikolory a interiér odpovídající architektově projektu – včetně nábytku, kopie kachlových kamen či stylových lustrů. Zavítat do nich můžete od jara 2011, kdy se dočkaly slavnostního otevření.

www.oppk.cz