Návrat vinné révy do areálu Zoo Praha

Projekty podporované EU

Jana Ondrejechová  |  14. 12. 2015


Do areálu pražské zoologické zahrady se vrátila vinná réva. Revitalizace skalního masivu nad expozicí vzácných papoušků, jejíž součástí byla také obnova historicky doložených vinic, je pokračováním úspěšně realizované revitalizace cesty Zakázanka, ukončené v roce 2013.

Revitalizace skalního masivu nad expozicí vzácných papoušků, jejíž součástí byla také obnova historicky doložených vinic. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha Revitalizace skalního masivu nad expozicí vzácných papoušků, jejíž součástí byla také obnova historicky doložených vinic. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Cíle revitalizace svahu nad expozicí papoušků byly dva. V prvé řadě stabilizace svahu značně narušeného kořenovými systémy náletových dřevin, jejichž erozivní činnost místy hrozila až zřícením. Druhým cílem byla obnova v lokalitě historicky doložených vinic. Dosud bylo možné ve svahu vidět zbytky původních opěrných viničních zdí, které byly obnoveny, respektive doplněny. Dalšími stabilizačními prvky vinice pak jsou dřevěné hatě.

Na svah se tedy vrátila vinná réva, která se zde v minulosti pěstovala. Pražská zoo zvolila čtyři odrůdy bílého vína vyšlechtěné ve Státním vinařském institutu v německém Freiburgu jako ekologické a velmi odolné proti chorobám a škůdcům. Jedná se o vinné odrůdy Souvignier gris, Hélios, Muscaris, Solaris. Jejich hrozny budou dozrávat postupně, takže sklizeň se tím rozloží do delšího období. Úroda obohatí jídelníček plodožravým ptákům nebo primátům v zoo.

Součástí projektu revitalizace bylo také vytvoření odpočinkového místa s vyhlídkou, kde se v budoucnu návštěvníkům nabídne pohled na nový pavilon exotických ptáků a další místa dolní části areálu zoologické zahrady. Z odpočinkového místa budou mít návštěvníci možnost se pomocí dobrodružné stezky dostat až na horní cestu nad revitalizovaným svahem. Vzniklo tím zároveň nové propojení dolní a horní části zahrady. Návštěvnická cesta, která vede nad revitalizovaným svahem, tzv. „Papouščí stezka“, se díky realizaci tohoto projektu stala novým vyhlídkovým místem, nabízejícím výhled na krásy hlavního města Prahy a dolní areál Zoo Praha.

Odpočinkové místo s vyhlídkou včetně dobrodružné cesty budou návštěvníkům zpřístupněny během prosince 2015, pro začátek v rámci zkušebního provozu pouze o víkendech.

Zoo Praha získala dotaci na tento projekt v rámci výzvy OPPK (Operační program Praha – Konkurenceschopnost). Na základě smlouvy o financování projektu v rámci OPPK je hlavním zdrojem finanční pomoci fond Evropské unie. Část prostředků poskytlo též hlavní město Praha. Dodavatel byl vybrán prostřednictvím výběrového řízení, které vyhrála firma SWIETELSKY stavební s. r. o.
Realizace projektu byla zahájena v lednu 2015, celá stavba byla ukončena v listopadu 2015.

www.oppk.cz

 

Do areálu pražské zoologické zahrady se vrátila vinná réva. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha