Nový pár mangust trpasličích má poprvé mláďata

Tiskové zprávy

Jana Myslivečková  |  08. 10. 2015


V expozici pavilonu Afrika zblízka se nově předvádí rodina mangust trpasličích s pěti mláďaty. Paterčata těchto nejmenších šelem, které pražská zoo chová, jsou téměř po celý den velmi aktivní. Pozorovat jejich rodinný život a dovádění patří k velmi zajímavým zážitkům.

“Pět mláďat se narodilo nově sestavenému chovnému páru v zázemí zoo devátého srpna 2015. Expozici v pavilonu Afrika zblízka totiž mangusty trpasličí sdílí se samci komby Garnettovy, kteří by pro nově narozené mangusty, vážící zhruba 20 gramů, mohli představovat nebezpečí. Nyní už jsou mláďata dostatečně velká a mohla se tak s rodiči nastěhovat zpět do expozice. Jde o první úspěšně odchovaný vrh tohoto páru. Mangusty trpasličí se poprvé rozmnožovaly v pražské zoo v nově zrekonstruovaném pavilonu Afrika zblízka v roce 2005, dosud zde bylo odchováno 16 mláďat“, říká kurátor savců Pavel Brandl.

Mangusty trpasličí jsou nejmenší šelmy chované v pražské zoo, v dospělosti váží kolem pouhých 500 gramů. Žijí v rodinných skupinách, které mohou mít až kolem dvaceti členů. Rozmnožuje se pouze jedna dominantní samice.

Nový pár mangust trpasličích má poprvé mláďata