Kultura i příroda Mongolska v pražské zoo

Tiskové zprávy

Jana Jirátová  |  17. 07. 2014


Tradiční hry s kostkami, lukostřelba s mongolskými luky, ale zejména stavba jurty – to vše čeká děti i dospělé v sobotu 19. a v neděli 20. července v pražské zoo. V rámci Víkendu s koněm Převalského se seznámí s posledním divokým koněm, ale i s projektem jeho návratu do původní domoviny.

Pražská zoo připravila na tento víkend netradiční program, který představí nejen ikonické zvíře Zoo Praha – koně Převalského, ale zvláště zemi, ve které žije.

V sobotu odstartuje víkendový program sérií komentovaných setkání u výběhu pražských převaláků. „Každou celou hodinu od 10 do 16 hodin se budou moci návštěvníci seznámit s naším stádem. Program doplní výstava fotografií z letošního transportu koní do Mongolska či ukázka transportní bedny. Pro děti jsou připravené hádanky a kvízy, atmosféru dokreslí mongolská hudba,“ uvádí Martin Smrček, vedoucí Oddělení programu a obsahu Zoo Praha.

V neděli pak dojde v zoo ke skutečným mongolským oslavám. Od 9 hodin budou moci návštěvníci sledovat stavbu tradiční mongolské jurty, kterou přímo u výběhu koní Převalského postaví samotní rangeři z národního parku v Gobi B. Ve 14 hodin proběhne vernisáž výstavy fotografií renomovaného fotografa Petra Joska s názvem Mongolsko – země koní, zachycující nejen fascinující přírodu, ale i mongolský život a kulturu.

„Kůň Převalského byl ve volné přírodě vyhuben. Pražská zoo se stala lídrem v záchranných aktivitách a v posledních letech organizuje transporty koní Převalského do Mongolska. V rámci projektu Návrat divokých koní jsme převezli již 15 jedinců, kteří se postupně zapojují do volně žijících stád,“ vysvětluje Miroslav Bobek, ředitel Zoo Praha. „Mongolsky laděnou akcí v Zoo Praha bychom tak rádi přiblížili krajinu, kam převaláky vracíme, a poděkovali všem, kdo na transporty koní do země jejich předků přispívají.“

Kromě poučného programu čekají návštěvníky i tradiční mongolské hry – u výběhu koní Převalského si bude možné po celý zahrát hru s kostkami, na louce za výběhem žiraf pak bude možné v 15 hodin vyzkoušet lukostřelbu s tradičními mongolskými luky.

Víkend s koněm Převalského