Gorilí samice Bikira dorazila do Prahy

Tiskové zprávy

29. 11. 2010


Pražské gorily se zhruba do týdne poprvé osobně setkají s novým členem rodiny

V den, kdy se v Zoo Praha rozsvěcel vánoční strom a návštěvníci tak symbolicky zahajovali advent, chovatelé gorilího pavilonu netrpělivě čekali na jeden z největších předvánočních dárků – příjezd nové gorilí samice z Belfastu.

Patnáctiletá samice Bikira přicestovala do Prahy v neděli 28. listopadu v podvečerních hodinách. „Cesta trvala zhruba 28 hodin. Samice byla po celou dobu velmi klidná, každé dvě hodiny se nechala nakrmit. Transport proběhl bez jakýchkoliv problémů,“ uvedl Pavel Brandl, kurátor savců Zoo Praha.

Po příjezdu byla Bikira vypuštěna z transportního boxu do ložnice v zázemí pavilonu goril. Zde stráví o samotě zhruba týden. Poté se nejprve přes mříže, později i bez nich setká se samcem Richardem, samicemi Kijivu, Shindou a Kambou a třemi mláďaty.

Pražská skupina goril je pro Bikiru velkou nadějí. Zatím totiž neodchovala vlastní mládě a ani se s žádným nesetkala,“ vysvětluje Miroslav Bobek, ředitel Zoo Praha. „V Praze bude mít šanci pozorovat harmonickou péči o mláďata různých věkových kategorií a časem se zde snad s Richardem dočká i vlastního mláděte.“

Bikira. Foto: Miroslav Bobek

Gorilí samice Bikira s chovatelkou Gayle Lamrock po příjezdu do Prahy. Foto: Miroslav Bobek

 

Bikira se narodila 12. srpna 1995 v Amsterodamu. Nebyla vychována gorilami, nýbrž lidmi. 8. listopadu 1995 byla introdukovaná do skupiny mláďat ve Stuttgartu, o tři roky později – 2. listopadu 1998 – se přestěhovala do Belfastu. Nyní se stane novým členem skupiny goril v pražské zoo. Zajímavosti: Bikira znamená ve svahilštině „panna“. Je to velmi společenská samice, která nikdy neměla problémy ve skupině. Charakteristickým znakem je pro ni to, že na krátké vzdálenosti chodí s oblibou vzpřímeně.

 

FOTO: Gorilí samice Bikira, foto (c) Miroslav Bobek - KE STAŽENÍ ZDE.

VIDEO z transportu najdete na profilu Pomáháme gorilám v sociální síti Facebook.

28. listopadu 2010

Gorilí samice Bikira, foto (c) Miroslav Bobek
Gorilí samice Bikira, foto (c) Miroslav Bobek