Zachraňme Madagaskar

Tiskové zprávy

15. 06. 2008


ZOO PRAHA NA POMOC MADAGASKARU

Zapojení pražské zoo do mezinárodní kampaně

EAZA MADAGASCAR CAMPAIGN neboli ZACHRAŇME MADAGASKAR

V září 2006 zahájila Evropská asociace zoologických zahrad a akvárií (EAZA) kampaň za záchranu fauny a flóry ostrova Madagaskar.

K této kampani se připojila i Zoo Praha, která chová 4 druhy typických zástupců madagaskarské zvířeny, jimiž jsou - lemuři. Cílem kampaně je informovat veřejnost o problematice ochrany životního prostředí tohoto ostrova a shánět prostředky na záchranné in situ projekty.

Stejně jako v minulých dvou letech pražská zoo i pro tuto kampaň vytvořila graficky jednotnou sérii propagačních předmětů (tričko – hrníček – zápalky), kdy výtěžek z prodeje věnuje na evropské „madagaskarské“ konto. V minulosti – u kampaní na záchranu želv (SHELLSHOCK) a nosorožců (SAVE THE RHINO) pomocí tohoto prodeje a dalších podpůrných akcí Zoo Praha úspěšně shromáždila tak velkou sumu, že obdržela bronzový certifikát EAZA – např. na nosorožčí kampaň se podařilo vybrat 127 tisíc Kč.

Květen v Zoo Praha bude ve znamení Madagaskaru a této kampaně:

1.5. Mayday – stejně jako loni proběhne prezentace školních projektů na podporu kampaně, v současné chvíli se přihlásilo 13 škol, každá z nich bude mít tento den své téma a své stanoviště v areálu zoo s cílem pobavit a poučit návštěvníky o konkrétní problematice Madagaskaru. Formy budou různé, např. divadlo, keramika, masky apod.

Tento Mayday inspiroval i některé další české zoo, takže proběhne v podobném duchu např. i v Plzni, Ústí n. Labem, Chomutově či Liberci.

5.5. Noční oči Madagaskaru – večerní výprava a povídání o tajemných madagaskarských duších zemřelých – o lemurech. Zoo Praha chová lemury kata, lemury vari, lemury černé a běločelé. Zájemci o výpravu se musí předem objednat na tel. č. 296 112 230 nebo mailem na pr@zoopraha.cz. Cena je stejná jako u večerní procházky tj. 160 Kč dospělí a 80 Kč děti.

V průběhu hlavní sezony 2007 dále realizujeme:

Camp Alaotra – stánek s madagaskarskými přírodninami, kůže, lebky, plemenná kniha makiho trpasličího, živí zástupci madagaskarské fauny – šváb madagaskarský a mnohonožka (za teplého počasí živí, v chladu preparovaní) – u vzdělávacího centra zoo

Výstava – výstava fotografií Tomáše Jůnka „Sifaka, avahi, ksukol a ti druzí…“ – v prostoru expozice lemurů kata poblíž hlavního vchodu

Prodejní materiály – trička, hrníčky, sirky s logem kampaně, butony s madagaskarskými živočichy, magnety s logem kampaně, kniha „Madagaskar – portréty“ – lokalita u stánku Camp Alaotra u vzdělávacího centra

Soutěže pro školy

Školní projekty na podporu kampaně Zachraňme Madagaskar – prezentace 1.5. v Zoo Praha, vyhodnocení 1.6. v Zoo Praha, celorepubliková prezentace v 16.6. v Zoo Plzeň

Celostátní soutěž pro studenty středních škol o nejlepší multimediální prezentaci na téma „Zachraňme Madagaskar“ – semifinále 1. 6. Zoo Praha, celostátní finále 16. 6. Zoo Plzeň.