Asík - 19 let

Tiskové zprávy

15. 06. 2008


NAROZENINY TYGRA ASÍKA V ZOO PRAHA

Již 19. narozeniny oslaví v pátek 14.7. tygr ussurijský jménem Asík.

Oslava proběhne ve 13.00 u jeho výběhu v horní části pražské zoo.

Narodil se 14. 7. 1987, matka se jmenovala Smoki, otec Chassai. V plemenné knize má jméno Priam, ale začalo se mu říkat Assuri, po domácku Asík, a to mu zůstalo. Samice tehdy porodila dvojčata (kromě Asíka ještě samičku) a hned o ně začala pečovat. Po třech týdnech se však všichni tygři obývající horní výběh nakazili infekcí, která postihuje sliznice ústní dutiny. Sice dostávali účinné léky, ale neklidná Smoki koťata stále přenášela a samička tuto nadměrnou péči nepřežila. Navíc začala ztrácet mléko, a tak byl Asík ve věku jednoho měsíce převeden na umělý odchov.

Byl vychováván v domácnosti chovatelky paní B. Čápové, která bydlela v areálu zoo. Umělé mléko dostával z láhve, ostatní mateřskou péči mu nahradila fena německého ovčáka Hessy. Asík dobře prospíval, ale ve věku 4,5 měsíce ochrnul na tři nohy v důsledku virózy. Byl přemístěn na karanténu, musel být dokonce krmen žaludeční sondou, ale zotavil se.

Ve 4 letech se na čas přestěhoval do olomoucké zoo, kde byl připuštěn k samici. Ta ho však pokousala a od té doby Asík kulhá. Rentgenové vyšetření ukázalo, že by operace kulhání neodstranila, a proto od ní veterináři upustili. Po návratu do Prahy dostal novou „nevěstu“ – samici Lambádu. Stali se rodiči čtyř mláďat – samičky Samby a poté dokonce trojčat (Troja, Tigris a Twist).

Asík je povahově velmi klidné a přátelské zvíře. Zdraví lidi, které si pamatuje jako své opatrovatele, ať už je to chovatelka Čápová nebo bývalý ředitel zoo prof. Veselovský. K jeho zcela neobvyklým zvláštnostem patří to, že od útlého věku nedokáže odolat máslu. Dnes je již rekordmanem v dlouhověkosti. Dospělí samci tygrů se v přírodě dožívají stáří kolem 10 let, v lidské péči o 3–5 let více. V pražské zoo žila samice Putsi, která dosáhla věku 22 let a stala se nejstarším známým jedincem tygra na světě.

Tygr ussurijský (Panthera tigris altaica) je největší poddruh tygra, dorůstá přes 2 m délky, s ocasem může měřit až 3,30 m. Hmotnost samců bývá okolo 300 kg, samice jsou menší. Tygr ussurijský žil původně na rozsáhlém území mezi Bajkalem a pobřežím Tichého oceánu, nyní obývá pouze část Mandžuska a Koreje. Paradoxem je, že v lidské péči dnes žije více jedinců než ve volné přírodě. Dnes patří mezi nejvíce ohrožené druhy velkých koček na světě.

Tygři jsou samotáři, partneři se vyhledávají pouze v době námluv. Mláďata pak samice odchovává zcela sama.

Ing. Vít Kahle
Tiskový mluvčí Zoo Praha