Výstava fotografií

Tiskové zprávy

14. 06. 2008


Výstava fotografií Milana Deutsche miss VENEZUELA aneb Zachraňte želvy II.

Po roce jsou opět k vidění cestopisné fotografie v rámci charitativní prodejní výstavy. Tenokrát se jejich prostřednictvím vydáte do exotické Venezuely

Od 5. do 30. září bude pro veřejnost na 3. patře OD Kotva otevřena nová výstava fotografií Milana Deutsche pod názvem miss Venezuela. Každý den od 9 do 19 hodin si budou moci návštěvníci prohlédnout cestopisné fotografie z Venezuely a prostřednictvím zakoupení fotografie přispět na záchranu ohrožených želv. Výtěžek půjde na mezinárodní projekt „Shellshock“, který aktivně podporuje i pražská zoo. Patrony projektu jsou venezuelské velvyslanectví v Praze a pražská zoo. Souběžně s výstavou v OD Kotva budou fotografie k vidění také na internetové adrese www.venezuela.cebin.cz. Fotografie lze zakoupit prostřednictvím internetové galerie nebo přímo v expozici. Fotografie pořídil autor při své cestě do Venezuely v červenci letošního roku.

Miss Venezuela navazuje na úspěšnou výstavu MALAJSIE, KRÁSNĚ BAREVNÁ ASIE, která byla k vidění v září loňského roku v Jindřišské věži a její výtěžek byl také předán pražské zoo na chov ohrožených želv (fotografie jsou stále k vidění na adrese www.malajsie.cebin.cz).

Autor o výstavě:

„Pokud si návštěvníci výstavy zakoupí některou z fotografií, přispějí tak na dobrou věc. Mezinárodně organizovaná ochrana mořských želv je dnes nutnou podmínkou jejich přežití. Predátoři na každém kroku, znečištění prostředí, ilegální obchod s želvím masem a řada dalších faktorů, stejně jako fakt, že se želvy nedokáží proti těmto ohrožením bránit, znamenají rapidní úbytek jejich populace na celém světě. Jako smutný příklad může sloužit 15 km dlouhý úsek pláže v Izraeli.

V padesátých letech minulého století tam bylo kolem dvou set hnízd ročně. V roce 1989 už pouze jedenáct! I když si návštěvníci výstavy žádnou fotografii nekoupí, snad jim alespoň poskytne obrázek o rozmanitých krásách přírody i lidí Venezuely a příjemný umělecký zážitek“.