Pohlaví Moji

Tiskové zprávy

14. 06. 2008


13. prosince 2004 se v Zoo Praha narodilo první gorilí mládě v ČR. vzhledem k tomu, že se Zoo Praha snaží o zcela přirozený odchov mláděte bez jakéhokoliv lidského zásahu, pohlaví mláděte lze stanovit pouze na základě pozorování. Během prvních 3 měsíců života nebyly na těle mláděte patrné jakékoliv známky varlat nebo penisu. Z toho důvodu měli ošetřovatelé za to, že se jedná o samičku, a takto bylo i mládě 26.2.2005 pokřtěno jménem Moja (svahilsky „první“) kmotrou paní Dagmar Havlovou.

V posledních dnech se však objevily pochybnosti o správnosti tohoto odhadu. Hlavním důvodem pochybností byl způsob močení mláděte, které připomínalo samčí způsob. Ze všech pozorování, které nám umožňuje bezkontaktní, přirozený odchov gorilího mláděte (mládě dosud neměl nikdo z ošetřovatelů ani veterinářů možnost prohmatat či jakkoliv vyšetřit) nemůžeme v této chvíli stoprocentně potvrdit jeho pohlaví.

Z tohoto důvodu nelze považovat informaci, která se dne 10. 3. 2005 objevila v deníku Blesk, za hodnověrnou a Zoo Praha za ni nenese žádnou odpovědnost.

Ing. Vít Kahle
Tiskový mluvčí