Zoo Praha představila vombatí samici Winkleigh

Tiskové zprávy

Filip Mašek  |  14. 05. 2023


Zoo Praha dnes představila svou první samici vombata obecného. Čtyřletá Winkleigh se sice před návštěvníky Darwinova kráteru na čas ukryla v noře, o zábavu se však vedle herce Ondřeje Sokola mezitím postaral především dvouletý vombatí samec Cooper.

„Coopera a Winkleigh jsme poprvé spojili ve čtvrtek a jejich seznamování probíhalo dosti divoce,“ říká ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. „Cooper měl snahu Winkleigh pářit, ale ta neměla zájem, takže došlo na cenění zubů i kousání. Ode dneška už jsou však spolu ve výběhu každý den a lidé se tak mohou přijít podívat na vůbec první vombatí pár v Česku.“

Vedle zástupců zoo přivítal Winkleigh i herec Ondřej Sokol. Právě on pronesl loni v televizní soutěži větu: „No to mě poser vombat“. Reagoval tak jako moderátor na otázku o unikátním tvaru vombatího trusu, který má podobu krychliček. Jeho slova se poté dostala i na trička z vombatí kolekce Zoo Praha.

„Každý umělec se chce zapsat do historie něčím významným. Mám velkou radost, že po mně tady zůstane něco tak hodnotného, jako právě citát o vombatích kostkách,“ pronesl před návštěvníky Ondřej Sokol za hlasitého smíchu davu.

Pár vombatů obecných můžou návštěvníci Zoo Praha nejlépe pozorovat kolem 14. hodiny odpolední. Naleznou je v expozičním celku australské a tasmánské fauny Darwinův kráter v dolní části zoo. Vedle vombatů ho obývají tasmánští čerti, ježury či klokani.

Zoo Praha představila vombatí samici Winkleigh