Samice vombata je na cestě do Zoo Praha

Tiskové zprávy

Filip Mašek  |  12. 04. 2023


Do Česka míří první samička vombata obecného. Tým Zoo Praha ji dnes přiveze z kodaňské zoologické zahrady. Čtyřletá Winkleigh utvoří chovný pár s dvouletým samcem Cooperem. K vidění bude v expozici Darwinův kráter zhruba od poloviny května po uplynutí povinné podovozní karantény.

„Příchod vombatů z Tasmánie do Evropy zkomplikovala pandemie covidu, a tak sameček Cooper zůstával v Darwinově kráteru bez partnerky. To se nyní změní,“ říká ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. Podle něj se Cooper mezitím stal hvězdou návštěvníků, dnes je proto součástí kampaně Seznamte se, která podobné zvířecí osobnosti pražské zoo představuje. „Nepochybuji o tom, že i Winkleigh si získá zájem návštěvníků Zoo Praha a že časem je snad potěší i mládě našeho vombatího páru.“

Winkleigh se narodila v únoru 2019 v Trowunna Wildlife Sanctuary v Tasmánii. Stejně jako Cooper patří k tasmánskému poddruhu vombata obecného, který se oproti kontinentálním vombatům vyznačuje šedší srstí, menším vzrůstem a díky tamnímu chladnějšímu klimatu i lepší snášenlivostí českého podnebí.

Vombat obecný je nejbližším příbuzným koaly, obývá Tasmánii a vlhčí oblasti Austrálie. Za potravou, kterou tvoří převážně různé druhy trav, se vydává zpravidla v noci. Své teritorium si značí trusem, který má neobvyklý tvar krychle. Velkou část života tráví vombati hloubením podzemního systému nor a chodeb. Z tohoto důvodu mají samice vak obrácený otvorem dozadu, aby mládě nezasypávaly hlínou.

Samice vombata je na cestě do Zoo Praha