První v Evropě! V Zoo Praha se narodilo mládě luskouna

Tiskové zprávy

Filip Mašek  |  02. 02. 2023


Narodilo se před čtvrtou hodinou ráno, váží 135 gramů a připomíná oživlou smrkovou šišku. První mládě luskouna, které přišlo na svět nejen v Zoo Praha, ale v celé Evropě.

„Máme ohromnou radost, ale současně si uvědomujeme, že příští dny mohou být kritické,“ varuje ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. „Samička Run Hou Tang, kterou máme z Taipei Zoo, však již mládě úspěšně odchovala, takže šance na přežití mláděte by měly být poměrně vysoké.“

Luskouny krátkoocasé, samičku Run Hou Tang a samce jménem Guo Bao získala Zoo Praha z Tchaj-wanu loni v dubnu. Stala se tak teprve druhou zoo v Evropě, která tyto bizarní a současně vysoce ohrožené savce chová.

„Narození malého luskouněte v pražské zoo je významný a roztomilý plod ekonomické diplomacie. Vzácné luskouny máme v Praze jen díky úzkému partnerství s tchajwanskou metropolí Tchaj-pejí, které jsme navázali už před třemi lety,” říká Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy.

Chov luskounů je velice náročný, je třeba pro ně mimo jiné připravovat speciální kaši, jejíž základní složkou jsou larvy včelích trubců. Také březost Run Hou Tang byla bedlivě sledována.

„Od čtvrtého měsíce březosti jsme Run Hou Tang dělali pravidelná vyšetření ultrazvukem,“ uvádí chovatel David Vala. „Nechali jsme proto vyrobit speciální hrazdičku, o kterou se Run Hou Tang během těchto vyšetření opírala předníma nohama.“

Luskouni jsou nejvíce nelegálně obchodovaní savci světa a Zoo Praha se zasazuje o jejich ochranu jak v Africe, tak v Asii. O možnosti vidět aktuální mládě bude Zoo Praha průběžně informovat.

První v Evropě! V Zoo Praha se narodilo mládě luskouna