Zoo Praha představuje agamy límcové

Tiskové zprávy

Filip Mašek  |  18. 01. 2023


V Zoo Praha jsou nově k vidění agamy límcové. Působivé plazy chová zahrada poprvé ve své historii. Australské ještěry, kteří inspirovali i tvůrce Jurského parku, naleznou návštěvníci v Pavilonu šelem a plazů.

„Jde o mimořádně atraktivní zvířata, která mají hodnotu nejen expoziční, ale i edukační. Ještěři mívají různé rohy či výrůstky, ale takto charakteristickým kožním límcem se nezaměnitelně pyšní pouze tento druh,“ říká kurátor plazů Petr Velenský s tím, že až 26 centimetrů široký krční útvar je tvořen volnou kůží vyztuženou dlouhými chrupavkami.

Podle Velenského těží agama límcová z této své výhody zejména v případě ohrožení – roztažením límce působí větší a predátora v kombinaci s výhružným syčením snadněji zažene. Takto vystresované zvíře pochopitelně lidé v Zoo Praha nespatří. „Límec plní i jiné funkce: svým závojem agamy rády potřásají při námluvách nebo ho roztahují jen částečně v rámci termoregulace,“ ubezpečuje Velenský.

Agamy límcové obývají suché lesy i buš na severu a severovýchodě Austrálie a také jih Nové Guineje. Dorůstají délky až 90 centimetrů, přičemž téměř polovinu délky tvoří ocas. Jde o převážně hmyzožravé ještěry, a tak i v Praze dostávají především cvrčky a saranče. Krmnou dávku doplňuje zelenina – salát, mrkev a čínské zelí.

V Zoo Praha jsou k vidění čtyři bezmála dvouletí jedinci: samec a tři samice. Návštěvníci je naleznou v Pavilonu šelem a plazů v teráriu, které obývají spolu s želvami plochohřbetými. Vzhledem k tomu, že agamy límcové jsou denní zvířata a rády sedí v kolmých pozicích těsně přitisknuté na kmen stromu či větev, je dobré po nich pátrat v horní části expozice, poblíž zdroje světla.

Zoo Praha představuje agamy límcové