Zoo Praha pokřtila mládě hrabáče a udělila ceny svým příznivcům

Tiskové zprávy

Filip Mašek  |  03. 12. 2022


Zoo Praha ocenila Malým, Velkým a Divokým Richardem své nejvýznamnější příznivce – letos obdrželi všechny ceny zástupci veřejnosti, jejichž podpora zahrady byla a je mimořádná. Během setkání sponzorů a přátel zoo proběhly také křtiny malého hrabáče. Pětiměsíční samička dostala od kmotra, herce Miroslava Táborského, jméno Farisa.

„Dnešek patří sponzorům a adoptivním rodičům našich zvířat, kterým jsme za jejich podporu nesmírně vděční. Během letošního roku nás podpořili již více než devíti miliony korun a ta podpora je pro nás o to důležitější, že během předchozích dvou let jsme v důsledku covidu utrpěli velké finanční ztráty,“ uvedl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. Podle něj letošní statistiky také výrazně ovlivnil příchod jednoho nového zvířete. „Vombat obecný Cooper, kterého jsme představili letos v lednu, se stal za necelý rok hvězdou návštěvníků a v žebříčku nejvíce sponzorovaných zvířat figuruje na prvním místě. Předstihl tak dokonce i nesmírně populární gorily.“

Cenu Velký Richard obdržela paní Renata Petrová, která je adoptivní rodičkou zvířat v zoo od povodňového roku 2002. Každoročně adoptuje geparda a vlka euroasijského. Celkem za dvě dekády podpořila tyto chovy neuvěřitelnou sumou – 526 tisíci korun!

I pan Marek Votlučka, čerstvý držitel Malého Richarda, podpořil původně obnovu Zoo Praha po povodních před 20 lety. Od roku 2003 až doposud nepřetržitě přispívá na chov svého oblíbeného hrocha obojživelného, celkem už poslal štědrých 201 tisíc korun.

Letošní Divoký Richard putuje k paní Boženě Bankové. Ta nashromáždila v rámci projektu Stravenky pro zvířata úctyhodných 1 029 stravenek napříč zvířecími druhy. Takto vysoké číslo vyhodnotilo vedení zoo za natolik „divoké“, že se rozhodlo udělit zmíněnou cenu právě jí.

Při příležitosti dne sponzorů proběhly také křtiny mláděte hrabáče kapského. O jméně malé samičky rozhodovali čtenáři portálu iDNES.cz, kteří vybrali africké jméno Farisa, tedy v překladu „ta, co nosí štěstí“. Samotného křtu v pavilonu Africký dům se ujal herec Miroslav Táborský: „Já měl vždy slabost pro ošklivá káčátka. Už před lety jsem si hrabáče oblíbil, protože mi po boku vysokých žiraf přišli přehlížení. Když jsem je pak jednou tady v pražské zoo viděl, jak s ohromnou chutí pojídají moučné červy, doslova jsem si je s rodinou zamiloval. Je mi velkou ctí, že jsem dnes mohl pokřtít čtvrté mládě známé samičky Kvídy,“ pronesl při této příležitosti Táborský.

V rámci slavnostního programu došlo i na vyhlášení výherců soutěže „Fotím v Zoo Praha“. Vítězné snímky všech oceněných kategorií si můžete prohlédnout v pavilonu Rezervace Dja naproti hlavní expozici goril v blízkosti vivárií. V neposlední řadě proběhla ve Vzdělávacím centru také tradiční diskuze s občany městské části Praha-Troja.

Zoo Praha pokřtila mládě hrabáče a udělila ceny svým příznivcům