Luskouní samice v Zoo Praha je březí!

Tiskové zprávy

Filip Mašek  |  11. 10. 2022


Samice luskouna krátkoocasého Run Hou Tang, která spolu se samcem Guo Bao žije od dubna v Zoo Praha, je březí. Potvrdilo to vyšetření ultrazvukem. Pokud vše půjde dobře, dočká se Run Hou Tang svého potomka někdy mezi polovinou prosince až polovinou ledna – a pražská zoo přivítá vůbec první mládě luskouna v Evropě.

„Nechci předbíhat událostem, ale již samotná březost naší luskounice je velikým úspěchem. Pokud Run Hou Tang porodí, bude to první mládě luskouna na starém kontinentu,“ neskrývá nadšení ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. Pražští luskouni jsou podle něj velvyslanci divoké přírody, kteří mají šířit povědomí o problémech volně žijící populace. „Byl by to skvělý vánoční dárek,“ dodává Bobek.

Motivace pro chov luskounů – jediných šupinatých savců – plyne především z jejich ohrožení. V oblastech svého výskytu, v jižní Asii a ve střední Africe, jsou masivně loveni a již dlouho patří k nejvíce nelegálně obchodovaným savcům světa. Důsledkem je, že všech osm druhů luskounů je zařazeno na Červeném seznamu ohrožených druhů IUCN v kategorii ohrožený vyhubením.

Mimořádně náročný chov těchto choulostivých tvorů má na starost chovatel David Vala. „Náš pár luskounů jsme po povinné měsíční karanténě začali sbližovat přes kontaktní šubr, jakési seznamovací okénko, jelikož se zvířata neznala. Po měsíci jsme luskouny spojili a k našemu překvapení se ihned začali pářit. Výhodou je, že je od příjezdu trénujeme k vyšetření na speciální hrazdičce, které nám umožní provést ultrazvuk i odběr krve,“ popisuje Vala s tím, že první vyšetření v srpnu březost neodhalilo. To druhé už nenechalo prostor pro domněnky.

Péči o luskouny pracovníci Zoo Praha průběžně konzultují s odborníky z Taipei Zoo. Právě z Tchaj-wanu získala zoo letos v dubnu dvojici luskounů krátkoocasých, a to i díky partnerské smlouvě mezi Prahou a Tchaj-pejí. „Teď nám nezbývá nic jiného, než držet luskounímu páru palce, aby se jim o Vánocích narodil první pražský potomek. Těší mě, že meziměstská diplomacie mezi Prahou a Tchaj-pejí může přinášet i tak vzácné ovoce, jako je malá ‚oživlá šiška‘. Je vidět, že se luskounům v pražské zoo velmi daří a poskytuje jim romantické prostředí pro život,“ dodává primátor hl. m. Prahy Zdeněk Hřib.


Pomáháme jim přežít

Zoo Praha nicméně dlouhodobě usiluje i o ochranu luskounů v jejich domovině. „V Kamerunu podporujeme strážce chráněných území a v rámci projektu Toulavý autobus se snažíme o omezení lovu osvětou a vzděláváním místních obyvatel. V Laosu a na Sumatře jsme financovali vybudování záchranných stanic pro luskouny,“ připomíná ochranářské projekty ředitel Miroslav Bobek.

Ochranu luskounů můžete podpořit i díky novému zážitkovému programu Snídaně s luskouny. Nadále také převodem libovolné částky na sbírkové konto Pomáháme jim přežít (č. ú.: 43–680 466 0247/0100) nebo nákupem suvenýrů na e shopu Zoo Praha v sekci s názvem Pomáháme jim přežít.. A v neposlední řadě samozřejmě také návštěvou Zoo Praha.

Luskouní samice v Zoo Praha je březí!