Nové vydání Gorilích pohádek

Tiskové zprávy

Filip Mašek  |  18. 06. 2022


V Zoo Praha dnes Tereza Šefrnová a Miroslav Bobek spolu s hercem Markem Adamczykem pokřtili nové vydání svých Gorilích pohádek. Ty vznikly v návaznosti na „trochu jinou reality show“ Odhalení a jejich hlavní hrdinkou se tak stala slavná gorilka Moja. I toto nové vydání navíc přispěje k ochraně goril v jejich domovině.

„Z Moji se díky projektu Odhalení ze dne na den stala veliká hvězda. A nejen z ní, ale z celé její rodiny,“ říká spoluautorka pohádek Tereza Šefrnová s tím, že celý národ tehdy mohl sledovat, jak se gorily v Zoo Praha mají a co zrovna dělají. Právě to bylo podle ní impulzem ke vzniku Gorilích pohádek. „Nikdo tehdy netušil, že budou tak slavné a že se dočkají tolika vydání v češtině i v dalších jazycích.“

Gorilí pohádky doplněné řadou krásných fotografií od Khalila Baalbakiho psali oba autoři původně pro české děti – a také ve prospěch ochrany goril, na níž vždy směřoval veškerý výtěžek –, ale jejich příběhy se brzo v upravené anglické a zejména francouzské verzi uplatnily i ve střední Africe. V Kamerunu, ale také v řadě dalších zemí, kde se gorily vyskytují, slouží Gorilí pohádky při vzdělávání dětí a při jejich vedení k ochraně přírody. Výtěžek z prodeje aktuálního vydání putuje na další realizaci těchto programů.

„Gorilí pohádky mi dělaly radost na třikrát,“ vzpomíná jeden z jejich autorů, ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. „Poprvé, když jsem ty své před lety psal, podruhé, když jsem je předčítal tenkrát ještě malým svým dětem a potřetí, když jsem je v Africe při světle petrolejky viděl předčítat celým rodinám.“

Nejnověji pomáhají Gorilí pohádky díky svému překladu do dialektu badjoué zachraňovat jeden ze zanikajících afrických jazyků – a také se dneškem znovu vracejí k českým čtenářům, u nichž si v minulosti získaly velkou oblibu.

Anotace

Milujete zvířátka a moc rádi chodíte do zoo? Vrtalo vám někdy hlavou, copak asi dělají třeba gorily, když se zrovna nikdo nedívá? No přece si vypráví pohádky a příběhy. Nevěříte? Stačí jen zalistovat touto knihou a ponořit se do poetického vyprávění velkých i malých obyvatel pavilonu goril. Malá Moja i její mladší bráška Tatu zažívají dobrodružství a stejně jako vy moc rádi poslouchají napínavé příběhy a jsou velmi zvídaví. Pohádky a příběhy z pera Miroslava Bobka, ředitele Zoo Praha, a scénáristky Terezy Šefrnové pro malé i velké čtenáře. Pro děti od 5 let.

Nakladatel:
Pikola (EUROMEDIA GROUP, a.s.)
Počet stran: 152
Typ, vazba: kniha, pevná
Formát: 168 × 196 mm, 476 g
Běžná cena: 349 Kč

Nové vydání Gorilích pohádek