Boom hříbat v Dolním Dobřejově, stěhování koní Převalského z Troji

Tiskové zprávy

Lucie Dosedělová  |  12. 05. 2021


První hříbě koně Převalského se v chovné stanici Zoo Praha v Dolním Dobřejově narodilo 16. dubna. Druhé přišlo na svět v sobotu. A pondělí bylo ve znamení narození hned dvou hříbat! Podle chovatelů se jedná o dvě klisničky a dva hřebečky.

„Boom hříbat v Dolním Dobřejově vrcholí v době, kdy chystáme přestavbu jejich výběhů a stájí v areálu zoo v Troji, a kdy se tak do Dobřejova stěhují ‚trojští‘ převaláci,“ uvedl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. „Půjde o první etapu proměny tzv. Plání, tedy prostoru mezi horní stanicí lanovky a občerstvením Obora, které budou napříště věnovány výhradně asijské fauně a po dokončení nabídnou mj. expozici nosorožců indických.“

Přestavbě prostoru pro koně Převalského v Troji bude předcházet rozšíření podzemního vodojemu užitkové vody. Všechny práce proběhnou za běžného provozu zoologické zahrady a po dokončení bude návštěvníkům u výběhů koní Převalského k dispozici i nová expozice představující drobnější mongolskou faunu včetně legendárního „olgoje chorchoje“.

„I když po dobu zhruba dvou let návštěvníci neuvidí koně Převalského v areálu zoo v Troji, určitou náhradou jsou pražské Dívčí hrady, kde se v téměř dvacetihektarové ohradě prohánějí čtyři klisny koně Převalského,“ dodává ředitel Miroslav Bobek.

Boom hříbat v Dolním Dobřejově