Sloní samičky byly poprvé v přímém kontaktu s otcem

Tiskové zprávy

Helena Petáková  |  14. 08. 2020


Lakuna a Amalee, samičky slona indického, které se v Zoo Praha narodily letos na jaře, strávily ve čtvrtek 13. srpna poprvé několik hodin ve společnosti svého otce Ankhora. V kontaktu s ním sice byly již dříve, doposud ale vždy pouze přes hrazení oddělených výběhů.

„Obě slůňata dosáhla váhy téměř 250 kilogramů a jsou už dostatečně pohybově zdatná, proto jsme se rozhodli, že vyzkoušíme, jak na sebe budou navzájem reagovat s otcem,“ vysvětluje kurátor chovu savců Zoo Praha Pavel Brandl.

Do travnatého výběhu chovatelé vypustili nejprve slůňata s matkami Janitou a Tamarou a vzápětí je následoval samec Ankhor. Ten se zajímal spíše o připravené krmení a dospělé samice, nicméně malé slonice se neostýchaly opakovaně přicházet do jeho těsné blízkosti a dotýkat se ho choboty.

„Celý průběh byl pozitivní a velmi klidný,“ hodnotí setkání vrchní chovatel slonů Martin Kristen. „Ankhor je na mláďata zvyklý, ať už z Prahy nebo ze svého předchozího působiště, a vnímá je kladně. Lakuna a Amalee byly samozřejmě zvědavé; napoprvé ovšem ještě nevěděly, co si k Ankhorovi můžou dovolit, takže tam byly dva momenty, kdy je odstrčil – například když se k němu přiblížily zezadu. Pro slůňata je to nová zkušenost, kterou se učí.“

Spojování samic a mláďat se samcem, které pro slony představuje změnu a zpestření denního režimu, budou chovatelé příležitostně opakovat. Lakunu a Amalee čeká příští týden ještě jedna novinka – poprvé budou moci společně s matkami strávit noc venku. Jejich starší bratři Max a Rudi této možnosti využívají pravidelně; jakmile se oteplí, nechávají jim chovatelé přes noc otevřenou stáj, aby se sloní samečci mohli sami rozhodnout, zda chtějí být uvnitř, nebo ve výběhu. Přes den tráví Max a Rudi většinu času s Ankhorem, což je pro všechny výhodné uspořádání – dospělý slon bujné mladé samce zklidňuje a představuje pro ně přirozený vzor.

Sloní samičky byly poprvé v přímém kontaktu s otcem

Foto 1: Sloní rodina vůbec poprvé pohromadě: zleva Lakuna, Janita, Ankhor, Amalee a Tamara. Foto: Tereza Mrhálková, Zoo Praha.
Foto 2: Malé slonice průběžně chodily za samcem Ankhorem a očichávaly ho. Na snímku starší z obou slůňat – Lakuna, jejíž jméno má v sinhálštině význam „Znamení“. Foto: Václav Šilha, Zoo Praha.
Foto 3: Samičky, které od sebe věkově dělí šest týdnů, si dlouhodobě udržují obdobnou váhu: při posledním vážení měla mladší Amalee (* 9. května 2020; na snímku vlevo) 246 kilogramů a starší Lakuna (* 27. března 2020; na snímku uprostřed) 242 kilogramů. Jejich otec, sedmatřicetiletý samec Ankhor, váží více než čtyři tuny. Foto: Tereza Mrhálková, Zoo Praha.