V Zoo Praha se narodil lemur kata

Tiskové zprávy

Lenka Pastorčáková  |  05. 03. 2020


Pražská skupina lemurů kata se rozrostla o další mládě. Nový benjamínek se narodil ve středu brzy ráno a zatím se vyvíjí dobře. Jeho rodiči jsou téměř šestiletá samice Anka původem z Paříže a stejně starý chovný samec Tali narozený v Bratislavě. Lemur kata patří podle Červené knihy IUCN mezi ohrožené druhy.

Nejmladší lemur je Ančiným druhým mládětem, první porodila loni v dubnu. I o druhého potomka se od začátku svědomitě stará. „Okamžitě jej očistila. Malý lemur se své matky neustále drží a pravidelně pije. Vzhledem k tomu, že už Anka má určité mateřské zkušenosti, nestraní se tolik zbytku skupinu jako v případě péče o prvního potomka a s mládětem už umí i manipulovat,“ vysvětlil vrchní chovatel primátů Martin Vojáček.

Vzhledem k příznivému počasí se lemuři kata pohybují i ve venkovním výběhu na Opičích ostrovech, a to včetně nejnovějšího přírůstku.

Samice Anka přišla do Prahy z Francie v roce 2016, kdy pražská zoo obnovovala chov lemurů. Od roku 1996 zde žily pouze samčí skupiny a další mládě lemura kata pak přišlo na svět 15. března 1994, tedy před dvaceti šesti lety. Loni následovalo Ančino první mládě a ani ne o měsíc později porodila také starší samice Móni. Pražská lemuří rodinka tak momentálně čítá celkem šest členů.

V Zoo Praha se narodil lemur kata