Zoo Praha slavnostně zahájila stavbu nového Pavilonu goril

Tiskové zprávy

Lenka Pastorčáková  |  09. 11. 2019


Zoo Praha v sobotu slavnostně zahájila stavbu nového Pavilonu goril, a to za přítomnosti vzácných hostů – například herců Ivy Janžurové, Zlaty Adamovské a Petra Štěpánka.  V rámci oslav také odhalili dvě dřevěné repliky afrických soch, které symbolizují zrození. Tyto sochy budou posléze umístěny u nového Pavilonu goril v horní části zoo na konci výběhů africké savany. Současně hosté pomohli pražské zoo oslavit 28. narozeniny gorilího samce Richarda, který dostal od chovatelů enrichmentový dárek.

Zahájení stavby nového Pavilonu goril představuje pro Zoo Praha významný mezník. Rodinnou skupinu goril totiž ve starém pavilonu stále ohrožují povodně.

Příprava stavby nového pavilonu goril trvala bohužel především kvůli negativnímu postoji MČ Praha – Troja velmi dlouho, ale konečně jsme mohli začít, uvedl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. Děkuji všem, kdo nás jakkoli podpořili. Samozřejmě hlavně zřizovateli, ale neméně také všem přátelům a příznivcům Zoo Praha, kteří na tzv. povodňové konto přispěli částkou 35 957 653 Kč.“​

„Po tom, co jsem si tady všechno vyslechla, a poté, co už jsem navštívila gorily, hlavně Richarda, tak mi to dělá velikou radost. Ale hrubá stavba potrvá 700 dnů, no tak ráda bych se toho dožila,“ zavtipkovala Herečka Iva Janžurová. „Je krásné, kolik styčných bodů člověk nalezne, když gorily pozoruje. Jsou to téměř naši spoluobčané.

Osmičlennou skupinu goril vedenou stříbrohřbetým samcem Richardem Zoo Praha vnímá jako velvyslance divoké přírody a volně žijících goril tady, v srdci Evropy. Právě jejich prostřednictvím má totiž pražská zoo možnost pomáhat jejich ochraně ve střední Africe. Významným projektem takové pomoci je Toulavý autobus v Kamerunu.

Gorila nížinná patří mezi nejohroženější zvířata na světě, avšak naše zoo je v jejich chovu velice úspěšná. Proto jsme se rozhodli postavit našim gorilám nový domov, kde se budou cítit dobře a hlavně, kde budou v bezpečí před rozvodněnou Vltavou. Věřím, že tento pavilon bude chloubou nejen pražské zoo, ale celé Prahy a naší republiky,“ uvedl náměstek primátora hl. m. Prahy Petr Hlubuček.

Pavilon pod usedlostí Sklenářka bude zapuštěn do okolního terénu a obsypán vytěženou zeminou. Místa, která z technických, provozních či estetických důvodů přisypána nebudou, budou připodobněna ke skalnatému nebo hlinitému svahu a hojně ozeleněna. Součástí pavilonu bude také venkovní amfiteátr se sedacími schody umožňující pohodlné posezení. Při vstupu návštěvníci projdou prostory, kde se dozvědí informace o mizejících pralesech. Součástí prostor bude také projekční místnost stylizovaná do podoby africké školy. Hlavní vnitřní návštěvnický prostor, který bude navozovat atmosféru zešeřelého pralesa, otevře návštěvníkům pohled na dvě prosluněné mýtiny s gorilami.

Náklady na výstavbu činí 209 mil. Kč bez DPH. Celý areál nového pavilonu zabere plochu cca 4 000 m2, z toho vnitřní expozice 581 m2.

Zoo Praha slavnostně zahájila stavbu nového Pavilonu goril

Foto 1: Zoo Praha v sobotu slavnostně zahájila stavbu nového Pavilonu goril, a to za přítomnosti vzácných hosta. Zleva na fotografii: herci Petr Štěpánek a Zlata Adamovská, zástupce architektonické a projekční kancelář ABM architekti s. r. o. Petr Bouřil, herečka Iva Janžurová, náměstek primátora hl. m. Prahy Petr Hlubuček a ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. Foto: Tereza Mrhálková, Zoo Praha.

Foto 2: Hosté pomohli Zoo Praha v den slavnostního zahájení stavby nového Pavilonu goril také oslavit 28. narozeniny gorilího samce Richarda, který dostal od chovatelů enrichmentový dárek. Foto: Tereza Mrhálková, Zoo Praha.