Malíř a ilustrátor Jan Sovák zachytil „Návrat divokých koní“

Tiskové zprávy

Lenka Pastorčáková  |  02. 11. 2019


V jurtě v Zoo Praha byla dnes zahájena výstava „Jak se divokým koním vrací svoboda“, která nese podtitul „Ze skicáře malíře Jana Sováka“. Akademický malíř a ilustrátor Jan Sovák, který po dlouhá léta působil ve Spojených státech a Kanadě a spolupracoval např. se spisovatelem Michaelem Crichtonem, letos absolvoval transport koní Převalského z České republiky do Mongolska a zachytil ho ve svých obrazech a skicách.

„Přepravy koní Převalského armádním letounem CASA se v minulých letech účastnila celá řada fotografů a kameramanů a cítil jsem, že by bylo výborné jej zdokumentovat i jiným způsobem,“ uvedl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. „Napadlo mě oslovit Honzu Sováka, který mou nabídku přijal, mimo jiné proto, že v mládí pracoval u koní.“

Jan Sovák se proslavil především stovkami zdařilých paleontologických rekonstrukcí, které vytváří pod vedením světově uznávaných vědců. Jeho díla jsou ozdobou významných muzeí v Evropě, Asii i Americe.

Výstava „Jak se divokým koním vrací svoboda“ bude v jurtě u výběhu koní Převalského v horní části Zoo Praha přístupná do začátku května. Vyjde však také jako příloha časopisu Trojský koník.

Malíř a ilustrátor Jan Sovák