V laoském Pangoláriu, které bylo vybudováno za pomoci Zoo Praha, se zotavuje první zachráněný luskoun

Tiskové zprávy

Lenka Pastorčáková  |  02. 10. 2019


V Pangoláriu (od anglického pangolin, v překladu luskoun), jehož výstavbu v Laosu financovaly Zoo Praha a Zoo Wroclaw, se zotavuje první luskoun. Jde o samce kriticky ohroženého luskouna krátkoocasého zabaveného pytlákovi poblíž Národního parku Nam Et-Phou Louey, kam by mohl být v listopadu také navrácen. Podle organizace Free The Bears, která záchrannou stanici provozuje, byl ošetřen a dobře se aklimatizuje.

Přijatý luskoun krátkoocasý byl dehydrovaný, vyžadoval okamžitou veterinární péči a také speciální potravu v podobě mravenců nebo termitů,“ upozorňuje organizace Free the Bears. „Důležité je také vhodné prostředí pro toto unikátní stvoření. Naštěstí jsme pro luskouny právě dostavěli specializované zařízení, a to díky podpoře od Zoo Praha a Zoo Wroclaw. Díky nočním kamerám v zázemí našeho zařízení víme, že přijatý luskoun má chuť k jídlu a je na cestě k uzdravení.

Pangolárium – dočasné zázemí pro kriticky ohrožené luskouny vybudované koncem léta – se nachází v areálu záchranné stanice Free the Bears nedaleko laoského města Luang Prabang. Na jeho výstavbu poskytlo hl. m. Praha z výnosů Zoo Praha záchranné stanici Free the Bears finanční dar ve výši 200 tisíc korun.

Zoo Praha se do ochrany luskounů zapojuje na obou kontinentech, kde žijí: kromě asijského Laosu pomáhá s jejich ochranou již dlouho také v africkém Kamerunu, a to v rámci projektu Toulavý autobus,” uvedl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. „V Africe i v Asii jsou luskouni konzumováni a cena jejich masa roste. Jejich šupiny jsou pak zejména v Asii využívány v tamní tradiční medicíně, což vede k tomu, že luskouni jsou v posledních letech nejvíce nelegálně obchodovaným zvířetem a jejich početnost rapidně klesá.

Laos, kde vzniklo “naše” Pangolárium, je zemí, kde se luskouni nejen loví, ale který funguje také jako důležitá tranzitní země v nezákonném obchodu s částmi jejich těl a šupinami. Význam Pangolária tak spočívá i v působení na místní obyvatele. 

Jak přispět na záchranu (nejen) luskounů

Na podporu in situ projektů Zoo Praha zřídila speciální sbírkové konto „Pomáháme jim přežít“. Přispět na něj můžete (kromě zaslání finančního daru na č. ú. 43-6804660247/0100) mnoha rozličnými způsoby.

Pomůžete již samotnou návštěvou zoo, kdy na sbírkové konto pražské zoo poputují – za podpory Magistrátu hl. m. Prahy – tři koruny z každé prodané vstupenky.

Na zmíněné konto lze přispět také zasláním dárcovské SMS – tzv. DMS ve tvaru DMS OHROZENEDRUHY XX (XX = zvolená částka) – na číslo 87 777, a to buď jednorázově 30, 60 nebo 90 Kč nebo lze využít variantu trvalého příkazu. Více informací www.zoopraha.cz/sms

In situ projekty Zoo Praha podpoříte také nákupem vybraných suvenýrů a tiskovin v areálu zoo nebo v našem e-shopu.

Zachráněný luskoun